Mozaik
U PETOJ EMISIJI "A-STRANE"

Mladi zauvijek - rock-veterani Topić, Bončina i Langer te Pađen i Rundek
Objavljeno 9. prosinca, 2018.

U petoj emisiji popularnog HRT-ova PT showa “A-strana" na Prvom programu HTV-a gostovali su “prekaljeni rockeri” i rock-veterani Dado Topić, Janez Bončina i Bruno Langer te Jurica Pađen i Darko Rundek.


Ako ste se pitali žive li vremešni rockeri još uvijek svoju mladost, sve je postalo jasno nakon što su Dado Topić, Janez Bončina i Bruno Langer „otprašili“ legendarnu „Majko zemljo“ na početku emisije – i to istom energijom kao i prije više od 40 godina! Iako su voditelji zbrojili da zajedno imaju 210 godina, svojim su nastupom pokazali da su rockeri vječno mladi!


Priče o počecima rocka danas zvuče nestvarno: počeli su svoj put u svijetu u kojem nije bilo pojačala, a gitara je imala samo dvije žice, u doba prvih i najvećih rock-grupa na ovim prostorima: „Time“, „September“ i „Atomsko sklonište“. Za frontmene takvih grupa nije bilo važno kojem su pravcu rock‘n‘rolla pripadali, jer su se svi glazbenici tog vremena družili, svirali i živjeli rock‘n‘roll. Bilo je to vrijeme glazbenog istraživanja: tako nam je Dado Topić otkrio da je, u doba kad je „Time“ koketirao s jazzom, čak i Miljenko Prohaska nastupao s njima na koncertima.


Društvu starijih kolega pridružio se Jurica Pađen, glazbenik s najimpresivnijim popisom bendova s kojima je svirao, priznavši kako se na početku dvoumio između jazza i rocka, ali je prevagnula jednostavna računica. „U jazzu sviraš puno tonova za malo love, a u rocku malo tonova za više novca – pa sam se odlučio za rock-varijantu“, rekao je Jurica. A za svog kolegu iz Azre Branimira Johnnija Štulića rekao je samo: „ Ah! Uh! Ajoj! Brrr! Genijalac!“


Na pitanje kako to da glazba novog vala još uvijek privlači novu, mladu publiku, Darko Rundek je rekao kako te pjesme pripadaju svim generacijama, što je i potvrdio otpjevavši „Enu“.


Gosti su otkrili i tko su bili njihovi uzori, a Bruno Langer se prisjetio kako su nekad opisivali pjevača “Atomaca”, Sergia Blažića Đosera: „Imaš glas k‘o Dado Topić i brkove k‘o Mišo Kovač“… Kako je izgled rockerima oduvijek bio važan, dečki su priznali kako se još uvijek trude održati image rockera. Naše rockerske legende jedva čekaju da napokon ostare: Benč čeka da dođe u 80-e, a “vječni mladić” Bruno Langer sumnja da će doživjeti stotu – iako mu je drago što njegova punica ima 96 godina.


U priču o njihovoj starosti teško da će itko povjerovati nakon što je Dado Topić otpjevao veliki hit ZZ Topa „Gimme all your lovin“, te nakon što su svi večerašnji gosti energično otpjevali „Pomorac sam majko.“


Na kraju emisije voditeljima Dušku Ćurliću i Ivanu Vukušiću nije ništa drugo preostalo već da na pitanje kad je to rock bio mlad, odgovore – da je mlad i danas, a sudeći prema gostima, ostat će mlad zauvijek.J.Kn.
Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike