Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen "genetikom", kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.
"Studija je koristila vrlo velik uzorak", a cilj joj je bio pokazati da "percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave", kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilišta u Brisbaneu, koautor studije.
U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.
"Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće", objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.
Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta.
"Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani", objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.
H