Novosti
BURAN DAN NA MARKOVOM TRGU

Izglasan Zakon o udomiteljstvu,
HNS je ostao suzdržan
Objavljeno 7. prosinca, 2018.

Zakon o udomiteljstvu koji je izazvao prijepore u vladajućoj koaliciji, izglasan je u petak u Hrvatskom saboru sa 72 glasa za, četiri protiv te šest suzdržanih.

Zastupnici HNS-a koji su podršku tom zakonu uvjetovali usvajanjem amandmana prema kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece bili su suzdržani u glasovanju. Suzdržani su bili i nezavisni Tomislav Saucha i Mario Habek. Oporba nije sudjelovala u glasovanju prosvjedujući protiv načina na koji funkcionira vladajuća većina.

Protiv Zakona o udomiteljstvu glasali su Dragana Jeckov i Boris Milošević iz SDSS-a, Furio Radin (NZ) i Mirando Mrsić (Demokrati). Prije glasovanja o Zakonu o udomiteljstvu Stjepan Ćuraj (HNS) zatražio je stanku apelirajući na zastupnike koji su ranije napustili sabornicu da se vrate i glasaju za HNS-ov amandman. Nakon stanke HNS-ov amandman nije prošao, a uime Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić upozorio je na diskriminaciju ako Zakon o udomiteljstvu prođe u obliku u kojem je predložen te je pozvao HNS-ovce da ne drže kvorum vladajućima i iziđu iz sabornice te pokažu da imaju "bar malo obraza". "U domovima za djecu je više od 1100 mališana koji čekaju udomljenje, a kojim ćete omogućiti da osjete toplinu obiteljskog doma zato jer nećete omogućiti istospolnim parovima da udome tu djecu, a žele ih udomiti", istaknuo je Bernardić. Marija Jelkovac (HDZ) naglasila je da zakon prije svega štiti interes djeteta, ne umanjuju prava istospolnih zajednica te pozvala da se djeca dodatno ne traumatiziraju. "Djecu traumatiziraju nasilnici u obitelji, vršnjačko nasilje, a ne obični ljudi ", reagirao je Domagoj Hajduković (SDP). Furio Radin uime Kluba nacionalnih manjina najavio je ustavnu tužbu Zakona o udomiteljstvu jer, kako je kazao, riječ je o kršenju ljudskih prava jednog dijela stanovništva. Sabor je u petak donio i Zakon o poljoprivedi kojim se uređuju ciljevi i mjere poljoprivredne politike te stvara okvir za njihovo provođenje. Mjere poljoprivredne politike mjere su ruralnog razvoja, mjere izravne potpore, uređenja ili organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda i druge mjere kojima se ostvaruju ciljevi poljoprivredne politike. Te se mjere financiraju iz EU fondova, državnog te proračuna lokalnih jedinica, raznih donacija i drugih izvora.

Sabor je donio i Zakon o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava, a koji je oporba nazvala "lex Mikulić", tvrdeći da je čelno mjesto u njemu rezervirano za Andriju Mikulića (HDZ).H
teške riječi među (bivšim) SDP-ovcima
Uz sindikalni prosvjed ispred zgrade Sabora, Hrvatski sabor donio je paket od šest zakona za cjelovitu mirovinsku reformu. Sabor je, naime, izmijenio zakone o mirovinskom osiguranju, o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, o obveznim i o dobrovoljnim mirovinskim fondovima te Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima. Te je zakone donio bez zastupnika Mosta. Većinu su osiguravali bivši SDP-ovci koji su prešli u klubove HNS-a i Milana Bandića Mario Habek, Milanka Opačić i Zdravko Ronko. Zasmetalo je to SDP-ovce Arsena Bauka i Gordana Marasa. Prvi je zatražio da se promijeni raspored sjedenja, jer tih troje zastupnika i dalje sjede među SDP-ovcima. “Maknite ih da im ne bude neugodno među nama i da ne zagađuju prostor”, izjavio je Bauk. Da se premjeste zastupnici koje je “Bandić kupio” zatražio je i Maras. “Nisam ništa tražila ni od Račana, ni od Milanovića, a ni od Bernardića. Svoje sam mjesto ovdje zaradila s više od 25 tisuća glasova, što vi nikad nećete dobiti”, uzvratila je Milanka Opačić.
Možda ste propustili...