Regija
NAKON PET GODINA TRAŽENJA KUPCA ZA JEDINU IMOVINU STEČAJNOG DUŽNIKA

Slovaci kupili svih 266.000 litara voćnih rakija
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
ĐAKOVO - Napokon! Nakon punih pet godina traženja kupca po Hrvatskoj, zemljama u okruženju, ali i drugdje po Europi, prodana je jedina rakija u domaćoj stečajnoj praksi – 266.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola, a što je jedina stečajna masa đakovačke Pan-Trgovine d.o.o..Potvrdio nam je to jučer u kratkom telefonskom razgovoru stečajni upravitelj Zoran Subotić, rekavši samo da su kupci iz Slovačke, iz tamošnjega grada Nove Vesi.

– Idućeg tjedna znat će se više o troškovima carine i drugim pojedinostima prodaje te imovine - poručio je Subotić.

On je treći stečajni upravitelj koji je muku mučio kako da od 2013. godine proda nesvakidašnju imovinu u stečaju, oglašavajući njezinu prodaju iz dražbe u dražbu. U rujnu je održana 11. dražba, kada je 266.000 litara voćnih rakija ponuđeno po početnoj cijeni od približno 1.050.000 kuna. Na prethodnoj, desetoj dražbi početna cijena rakije bila je 1,3 milijuna, a u devetom krugu prodaje 1.638.000 kuna. I tada su Slovaci, također iz tamošnjega grada Nove Vesi, "kročili na scenu", iskazavši interes za rakiju u stečaju i uplatili čak i desetpostotnu jamčevinu, no ne uplativši u roku i preostali iznos, pa je prodaja propala. Slovacima je propala i uplaćena jamčevina od gotovo 20.000 eura, što je završilo u stečajnoj masi. No Slovaci su tada rekli da od kupnje rakije ne odustaju, "da se tada samo nisu stigli organizirati". Subotić je nastavio oglašavanje dražbi i slanje upita proizvođačima alkoholnih pića, a početna cijena rakije, koja je sve vrijeme ležala na trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu, u međuvremenu je još pala, svaki put za 20 posto.

Prodaju rakije budno prate i (bivši) radnici Pan-Trgovine, njih 343 kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda. Jer rakija je jedino čime se mogu namiriti, i to samo manjim dijelom. Oni potražuju 5,88 milijuna kuna, pa se mogu namiriti manje od 20 posto. Tražbine drugog višeg isplatnog reda utvrđene su u visini od 92.628.021 kunu, a najveća tražbina potraživanje je Pan-Trgoprometa, također u stečaju, s osnova zakupnine i drugog u iznosu od 51.305.000 kuna. Jer Pan-Trgovina nije imala svoje nekretnine, nego je bila u zakupu Pan-Trgoprometa. Dok je u stečaju Pan-Trgovine rakija jedina imovina, u drugom panovskom stečaju, Pan-Trgoprometa Đakovo, stečajna masa je čak 79 vrijednih nekretnina po Đakovu, Slavonskom Brodu i okolici, a čija prodaja otpočetka ima velik interes kupaca. S.Župan
Ponuda za Maju nije prihvaćena
Nekretnine Pan-Trgoprometa koje nisu prodane na prvoj dražbi bit će na bubnju 19. i 20. prosinca po 25 posto nižoj cijeni. To su Roma, Sjever, Metalia i Color, prodavaonica u Semeljcima, a prvi put i Elektro-tehnika. Tada na prodaju ide i Maja, no ne po smanjenoj cijeni, nego po 495.000 kuna, kao i u studenom. Stečajni upravitelj Tihomir Zec kaže da tada iskazane ponude za Maju nisu prihvaćene – jedna je bila na 500.000, a druga na 1,7 milijuna kuna. U prosinačkom krugu licitiranje početne cijene ograničeno je na 5000 i 50.000 kuna.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike