Osijek
IZBORI ZA VIJEĆA GRADSKIH ČETVRTI I MJESNIH ODBORA

U nedjelju odlučujete tko će se boriti za vašu ulicu
Objavljeno 8. prosinca, 2018.

Izbori za vijećnike u osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti održavaju se ove nedjelje, 9. prosinca, na 42 biračka mjesta.

Na ove se izbore ukupno prijavilo 12 stranačkih lista te devet lista grupe birača. Najveći je broj lista prijavljen u gradskim četvrtima Retfala, Gornji grad, Novi grad i Jug II, gdje će građani moći birati između kandidata s deset ponuđenih lista. Jedna lista manje, odnosno njih devet, prijavljena je u MO-u Tenja, gdje ovaj put nema ni jedne liste stranaka iz korpusa srpske nacionalne manjine, unatoč velikom broju stanovnika ove nacionalnosti u starom dijelu Tenje. Po osam lista prijavljeno je u Industrijskoj četvrti i Donjem gradu, a njih sedam u Gradskoj četvrti Tvrđa i MO-u Višnjevac. Pet će se lista natjecati u Mjesnom odboru Cvjetno, a četiri u Sarvašu i Josipovcu. Na Lijevoj obali samo su tri liste, u Brijestu dvije te samo jedna lista u Klisi, gdje se nije kandidirala ni jedna druga stranka osim Demokratskog saveza Srba. Najveći broj lista imaju HDZ i koalicija HNS-a i HSU-a. Ove stranke imaju listu u svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima, osim u Klisi. S deset lista izišao je SDP u koaliciji s HSS-om, strankom Glas, Naprijed Hrvatska i Orah, a isto toliko kandidacijskih lista predalo je Desno Ante Đapića. S devet lista na izbore izlazi HDSSB, i to u koaliciji s HSLS-om i strankom ABU Hrvatske. Sedam su lista predali Biraj bolje, Živi zid i Aktivni nezavisni umirovljenici, s četiri liste idu Umirovljenici Slavonije i Branje (USIB), s tri liste BUZ, jednu ima već spomenuti DSS i stranka Promijenimo Hrvatsku. Među nezavisnim listama tu je opet ona Zorana Batnožića, aktualnog predsjednika GČ-a Tvrđa, ali primjerice i Hrvoja Žabarovića, dugogodišnjeg predsjednika ove četvrti koji je ranije pobjeđivao kao nositelj liste HDSSB-a, a nakon potresa u toj stranci izlazi sam. Kao nezavisni u Gornjem gradu izlazi i Zlatko Bebek, predsjednik UHDR-a Sv. Rok. Nositelj je liste grupe birača u Retfali Tomislav Mišetić, osječkoj javnosti poznatiji kao predsjednik udruge Neovisnost i borac za rehabilitaciju bivših ovisnika. U gradskim se četvrtima bira 11 vijećnika, a u mjesnim odborima sedam, i to na već ustraljenim biračkim mjestima koja se uglavnom nalaze u prostorijama gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Predsjednik Gradske izborne komisije Siniša Gregoran naglašava kako je u javnosti stvorena pogrešna slika o maloj važnosti izbora za mjesnu samoupravu te poziva građane da se svakako odazovu na birališta.

- To nisu beznačajni izbori. Vijećnici odlučuju o svemu onome što je stvaran problem u njihovu naselju. Oni dobivaju osam milijuna iz gradskog proračuna koje samostalno mogu utrošiti – to se dijeli na njih 15. Primjerice, višnjevački dječji vrtić ili vrtić u Sarvašu inicijative su koje su išle iz mjesnih odbora, stoga treba izabrati svoje predstavnike - kaže Gregoran.

Nefreteta Z. Eberhard
U Osijeku 2014. odziv na izbore 20 %
Biračka će mjesta biti otvorena od 7 do 19 sati. U biračkim je popisima 90.529 birača, približno dvije i pol tisuće manje nego na prošlim izborima za mjesnu samoupravu. Izlaznost na ove izbore u cijeloj je državi prilično niska i kreće se od pet do sedam posto. Grad Osijek je sa svojim postotkom izlaznosti 2014. od 20,04 % imao relativno dobar odziv birača.
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike