Osijek
USPJEŠNA VEČER MATEMATIKE

Još jednom se u Matematičkoj dobro zabavljalo
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Srednjoškolci se okušali kao matematički mađioničari, detektivi, statističari, glazbenici...

Intrigantnom pričaonicom „Savršeni čovjek” profesorice Katarine Jakopović, uz koju smo mogli saznati kako odabrati savršenog partnera primjenom matematike, u četvrtak je u III. gimnaziji počela još jedna uspješna „Večer matematike”. Riječ je o manifestaciji nastaloj na inicijativu Hrvatskog matematičkog društva, koja se održava već šest godina svaki prvi četvrtak u prosincu na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, a sve s ciljem poticanja izgradnje pozitivnog stava učenika prema matematici.

Zanimljiv događaj svake godine u osječku školu privuče stotine srednjoškolaca iz cijele županije, a tako je bilo i ovaj put. Profesorica iz SŠ Valpovo Tihana Vajdan dovela je i ove godine učenike na manifestaciju, u sklopu koje je i sama održala radionicu, „Escape room”.

- Djeca s pomoću matematičkih zadataka, logike i igre pokušavaju osloboditi zaključane učionice. U večeri svi uživamo i svake godine dolazimo u sve većem broju; ovaj put tu su 64 učenika, a očekujte nas i nagodinu – kaže Vajdan. A i učenici su se dobro zabavljali.

- Bili smo na radionici „Matematički trikovi”, bilo je jako zanimljivo i zabavno, naučio sam nešto novo uz kombinaciju magije i brojeva – kaže Mateo iz Valpova, a i njega i druge kolege privukle su i radionice detektiva-statističara, pričaonice o matematci i glazbi. Svojevrsni trening za mozak uz zabavu pripremila je i profesorica Astra Škorjen na radionici „Kakuro”, nešto vrlo slično sudokuu, a osječki gimnazijalci Ivan i Toni na radionici „24 sata bez kalkulatora” predstavili su alternativne načine rješavanja matematičkih problema uz japanske trikove množenja.

Finale večeri, tradicionalno, bio je matematički kviz „Tko zna, zna”, a najbolji su osvojili poklon-paket Školske knjige.

Jasenka Pejaković
500 srednjoškolaca iz cijele županije
„Koncepcija je uvijek ista, ali svake godine imamo nova predavanja, nove pričaonice, novi kviz i nove učenike. Ove godine prijavljeno je bilo 500 učenika, no uvijek dođu i neki koji se ne najave. Osim učenika osječkih škola, došli su nam autobusi srednjoškolaca iz drugih mjesta i gradova iz županije, a uvijek nam dođe i nešto bivših učenika, sada studenata. Predavači su uglavnom profesori iz većine srednjih škola u Osijeku i s Odjela za matematiku, a u programu kao predavače imamo i učenike naše osječke III. gimnazije”, kaže Aleksandra Floreani, prof., predsjednica programskog odbora manifestacije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike