Ekonomija
NA OSJEČKOM PAMPASU 1. TEHNICOOLUM

Zajednice tehničke kulture inkubatori su budućih programera, inženjera ...
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
Organizatorima želim da se glas o Tehnicoolumu pronese diljem Hrvatske, poručio je dožupan Goran Ivanović

Na osječkom Pampasu jučer je otvoren 1. Tehnicoolum - sajam tehničke kulture, čije su kreativne i edukativne radionice, predavanja, prezentacije, zabavne atrakcije i izložbe privukli velik broj osnovnoškolaca odvažnih okušati se u aktivnostima i vještinama automodelarstva, maketarstva, izrade nakita, modelarstva, letenja dronovima, robotike i slično, kao i onih koji su došli pogledati i naučiti kako funckionira primjerice samosvirajući vibrafon ili samobalansirajući mobilni robot s dva kotača.Otvorenju dvodnevnog sajma, nastalog s ciljem popularizacije tehničke kulture, nazočili su predstavnici organizatora - direktor tvrtke Osječki sajam Alen Vukašinović, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka Antun Šikić, tajnik ZTK Osječko-baranjske županije Ivo Grgić i predsjednik Udruženja obrtnika Osijek Dragutin Grabrović, a u otvorenju su sudjelovali i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović te predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega.
- Sajam je proizišao iz želje svih nas da što više pridonesemo životu u ovom gradu i našoj djeci, ali i svim posjetiteljima, otvorimo prozor u prekrasan svijet tehničke kulture. Besplatne radionice koncipirane su na način da traju petnaest minuta i tijekom čitavog dana, kako bi svi zainteresirani mogli obići sve što ih privlači i izraditi predmete koje mogu ponijeti sa sobom - rekao Vukašinović te dodao kako je na Tehnicoolum ponosan više od svih dosadašnjih sajmova u organizaciji Osječkog sajma.
Dožupan Ivanović rekao je kako su nova znanja iz STEM područja nužna za boljitak i uspjeh i naše županije kao i cijele države.
‘‘Zajednice tehničke kulture inkubatori su budućih inženjera, programera i svih stručnjaka koji će uvelike odlučivati hoćemo li biti naprednije društvo nego što smo u ovom trenutku. Organizatorima i izlagačima želim da ovaj sajam prođe onako kako su ga zamislili i da se glas o 1. Tehnicoolumu pronese diljem Republike Hrvatske‘‘, poručio je Ivanović.
Iako je profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, Željko Požega učenicima je savjetovao da se drže tehničkih znanosti. ‘‘Obišao sam sajam i doista je predivan osjećaj vidjeti toliko djece koja u raznim radionicama vrlo koncentrirano provode vrijeme učeći nešto novo i korisno. Čestitam organizatorima Tehnicooluma i siguran sam da će ovaj sajam postati tradicionalan, a učenicima želim da uživaju na radionicama i da se drže tehničke kulture jer to je budućnost kao i sigurna radna mjesta‘‘, rekao je predsjednik Gradskog vijeća.
- U sklopu 1. Tehnicooluma pripremili smo više od dvadeset radionica koje, svake subote tijekom školske godine, održavamo u Domu tehnike i moram reći da mi je izuzetno drago što smo, suradnjom s Osječkim sajmom, napokon dobili priliku izvesti ih iz naše zgrade i našim sugrađanima prezentirati čime se bave polaznici osječkog ZTK-a, a čime se mogu baviti i njihova djeca - kazao je Šikić.
Ivo Grgić napomenuo je kako, za razliku od osnovnoškolskog sustava, Tehnicoolum naglasak stavlja na razvoj vještina. ‘‘Osnovni je cilj zajednica tehničke kulture promoviranje vrijednosti rada, a djeca kroz izradu raznoraznih predmeta i vježbe na radionicama razvijaju upravo svoje tehničke vještine. Drago mi je što je svaka od ponuđenih radionica naišla na velik odaziv učenika‘‘, rekao je Grgić.
Jedanaestogodišnjoj Elini Brož iz Osnovne škole Vladimira Becića svidjela se radionica sastavljanja i programiranja lego-modela. ‘‘Ovamo sam došla sa svojim razredom. Upravo radimo kreativne predmete s ‘legićima‘ i jako se lijepo provodimo. Sastavljamo kuće, aute, avione... i doista sam zadovoljna što smo došli na sajam‘‘, rekla nam je Elina.
Jedanaest godina ima i Luka Kočiš, kojeg smo ‘‘uhvatili‘‘ nakon što se okušao u upravljanju dronom.
‘‘Sad sam prvi put upravljao dronom i doista je zanimljivo. Mogu reći da uopće nije teško jer u dva koraka sam naučio sve najvažnije. Dronovi su mi se svidjeli još kad sam ih prvi put vidio na internetu i jako sam sretan što sam mogao i ja pokušati upravljati njima. Ovu, ali i ostale radionice na kojima sam bio, preporučio bih svima koji bi voljeli doći na ovaj sajam‘‘, zadovoljan je Luka.
Prvi Tehnicoolum privukao je i gostujuće izlagače, pa su se tako na sajmu predstavili ZTK iz Požege, Rijeke, Zadra, ali i OŠ ‘‘Matija Gubec‘‘ iz Tavankuta u Bačkoj, na čijoj se radionici učilo kako iskoristiti slamu kao sredstvo u umjetnosti jer upravo je slama brend tog vojvođanskog naselja. Danijel Miklić

Niz radionica, zabavnih atrakcija...
Program drugog dana Tehnicooluma (subota) počinje u 10 sati i posjetiteljima nudi gotovo identičan sadržaj kao i jučer, uz male dodatke. Tako će u organizaciji Zajednice tehničke kulture biti održane i radionice ‘‘Flip strip animacija‘‘ i ‘‘Rastavi sastavi računalo‘‘, a u organizaciji Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, s početkom u 11.30 sati, održat će se predavanje ‘‘Pogledajmo oku skriveno - upoznajmo georadar‘‘. Radionice, izložbe tehničkih radova i dostignuća iz djelokruga udruga proisteklih iz tehničke kulture, zajednica i centara tehničke kulture, zabavne atrakcije, predavanja, savjetovanja i stručne prezentacije održavat će se do 18 sati, za kada je predviđeno zatvaranje 1. Tehnicooluma - sajma tehničke kulture.
Sudjelovanje na radionicama je besplatno i nije potrebna prethodna najava, a besplatan je i parking za sve posjetitelje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike