Kultura
DAR BRAČNOG PARA TOMLJANOVIĆ IZ ZADRA

Vinkovcima slike nastale u Slavoniji
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
VINKOVCI - U galerijskom odjelu Gradskog muzeja Vinkovci otvorena je izložba Anita i Ivan Tomljanović - donacija, na kojoj su predstavljena vrijedna umjetnička djela koja su kao dar dvoje umjetnika u Vinkovce stigla iz Zadra. Donacija sadržava deset djela, ulja na platnu i crteža, Ivana Tomljanovića, poznatog hrvatskog likovnog umjetnika, pedagoga, restauratora, koji se sa suprugom bavio i izradom tapiserija od prirodnih materijala. Djela su nastala u Slavoniji, a riječ je o portretima ovdašnjih ljudi.

- Obitelj Anite i Ivana Tomljanovića iznimno je zadužila likovnu umjetnost Zadra. Mnoge njihove umjetnine, prije svega Anitine tapiserije, za koje je likovne predloške često ocrtavao njezin suprug Ivan, kao i brojne Ivanove slike, darovane su gradu Zadru, u kojem u živjeli od 1957. Sada su djela Ivana Tomljanovića dio i likovnoga fundusa Gradskog muzeja u Vinkovcima - rekao je ravnatelj Muzeja, Danijel Petković.


Prvi susret s djelima supružnika Anite (1926.) i Ivana Tomljanovića (1927. - 2017.) vinkovačka je likovna publika imala 1971., kada je Grad otkupio Ivanovu sliku Porodica moga susjeda, koju je Ivan posudio za jednu izložbu.

- Tridesetak godina kasnije odlučio nas je nagraditi darovanjem svojih umjetnina, a ugovor je realiziran 6. lipnja 2016. u Zadru. Sada kada Ivana Tomljanovića više nema, zahvalni smo njegovoj supruzi Aniti, vrsnoj majstorici tkanja tapiserija, na ovom vrijednom daru - istaknuo je Petković. M.Kokaj
Vrijednu zbirku darovali i Zadru
Slikar i restaurator Ivan Tomljanović preminuo je 18. siječnja prošle godine u 90. godini. On i supruga Anita Tomljanović (rođena Komletinčanka) vrijednu su zbirku tapiserija darovali Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar koncem 2015. Prvi puta su svoje tapiserije tkane prirodnom vunom izložili 1975. U Zadru je likovni umjetnik, pedagog, restaurator Ivan sa suprugom Anitom živio od 1957. O umjetnicima i donaciji govorio je u Vinkovcima na otvorenju izložbe akademski. kipar Antun Babić, prijatelj bračnoga para Tomljanovića. N.Vek.
Možda ste propustili...

DALIBOR HANZALEK, PRVAK OSJEČKE OPERE

Lijepo je pjevati ariju koju cijeli svijet odmah prepozna

KATEDRALNI ORGULJAŠ PARIŠKE CRKVE

Iz Notre-Dame u Lisinski u Zagrebu

“ICONOPHILIA GLOW”, NASTAVAK OSJEČKE IZLOŽBE

Turčić rad proširila otiskivanjem na nošenu odjeću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOVIRANA KNJIGA KRATKI SUSRETI S POGLEDOM

Kroničar lijepog Osijeka nastavio pokazivati ljubav prema gradu i građanima

2

DALIBOR HANZALEK, PRVAK OSJEČKE OPERE

Lijepo je pjevati ariju koju cijeli svijet odmah prepozna

3

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA U OSJEČKOJ GALERIJI WALDINGER

Trokut Josipa Alebića s vrhovima u Osijeku, Beogradu i Sarajevu