Mozaik
JOŠ JEDAN GUBITAK NA GLAZBENOJ SCENI

Iznenada je umro Pete Shelley, član legendarnih Buzzcocksa
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
"U velikoj žalosti potvrđujemo da je umro Pete Shelley, jedan od najutjecajnijih britanskih tekstopisaca i suosnivač iskonskog punk rock benda Buzzcocks", objavila je grupa Buzzcocks sinoć, a prenosi Ravnododna.hr. "Peteova glazba inspirirala je generacije glazbenika tijekom karijere koja je obuhvatila pet desetljeća, što s bendom, što solo karijerom, kao što je uživao veliki ugled i u glazbenoj industriji i među obožavateljima diljem svijeta", navodi se u nastavku. Pete Shelley umro je u Estoniji, gdje je i živio. Napisao je "Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve)", najpopularniju pjesmu Buzzcocksa, objavljenu 1978., dvije godine po osnivanju grupe koja je bila i ostala jedan od temelja britanske punk rock scene, ali i punkerske zajednice sve do današnjih dana.

- Ne zanima me biti glazbenik zabavljač. Postoji puno glazbenika zabavljača koje volim, ali ja ne želim to biti, jer biti zabavljač uvijek u sebi nosi dozu neiskrenosti koje se punk htio otarasiti. Moj moto je ne pretvarati se da sam netko drugi. Ono si što jesi. Punk je umjetnost akcije. Tu je riječ o odluci da se napravi nešto i potom da se izađe i to učini - izjavio je u jednom
intervjuu Shelley.

Buzzocks je bio jedan od prvih bendova tijekom uzleta punka u Velikoj Britaniji. Nekoliko tjedana nakon što je bend formiran, Shelley i Devoto proputovali su više od 300 kilometara u posuđenom automobilu kako bi gledali koncert Sex Pistolsa, ali i pokušali uvjeriti menadžera Malcoma McLarena da im dopusti da nastupe kao predgrupa, da bi zauzvrat ponudili da oni organiziraju koncert Sex Pistolsa u Manchesteru. Iako im nije odmah pošlo za rukom, uspjeli su nastupiti s Pistolsima mjesec dana kasnije.

Buzzcocks su također bili značajni i po tome što su pomagali i mlađim kolegama u proboju. Tako je i kultni Joy Division svoj prvi koncert u karijeri održao kao predgrupa Buzzcocksima.

- Puno su nam pomogli u samim početcima naše karijere i podijelili svu tu ljubav prema punku s nama. Bez Petea i Buzzcocksa vjerojatno bih i dalje radio na pristaništu - napisao je Peter Hook u povodu smrti Petea Shelleyja. T.K.
Grupa Buzzcocks bila je i ostala jedan od temelja britanske punk rock scene, ali i punkerske zajednice
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike