Regija
NA PODRUČJU SLATINE JE 236 REGISTRIRANIH UDRUGA

82 udruge nisu se uskladile sa Zakonom o udrugama
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
SLATINA

"Uloga organizacija civilnog društva u kvalitetnom razvoju zajednice" naziv je javne tribine koju su u okviru projekta "Mala škola poduzetništva" organizirali Društvo Naša djeca Slatina i Udruga za obrazovanje i održivi razvoj UZOOR Slatina.

Riječ je o projektu kojim te dvije udruge žele pridonijeti usmjeravanju učenika osnovnih škola da pravodobno i kvalitetno odaberu svoje buduće zanimanje, ali i jačanju udruga koje pomažu kvalitetnom razvoju društva, a koji financira Hrvatska banka za obnovu i razvitak na temelju natječaja "Stvaramo jednake mogućnosti".

Predsjednice slatinskih udruga civilnog društva u Art-dvorani Pučkog otvorenog učilišta govorile su o svojim udrugama, aktivnostima kojima se bave i uslugama koje pružaju građanima. Predsjednica DND-a Snježana Pačarić i predsjednica udruge UZOOR Danijela Maravić ukratko su predstavile projekt "Mala škola poduzetništva", a potom su govorile o važnosti volonterskih aktivnosti i načinu financiranja udruga.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina Diana Zelenka govorila je o ciljevima i djelovanju udruge, a istaknula je veliki doprinos udruge kvalitetnijem životu osoba s invaliditetom, osobito kad je riječ o asistentima u nastavi za djecu s invaliditetom i osobnim asistentima. Provođenje tih programa izuzetno je važno i za zapošljavanje, a za djelovanje udruge posebno je važna dobra suradnja s dionicima lokalne zajednice. Predsjednica Udruge za održivi razvoj i rekreaciju Motiv Marika Marić govorila je o organiziranjima traila, trackinga i canicross utrka. Riječ je o kretanju kroz prirodu koje pridonosi zdravijem životu, razvoju ekološke svijesti i otkrivanju turističkih potencijala. Premda postoji tek godinu i pol, udruga se profilirala kao uspješan organizator masovnih utrka i promotor slatinskoga kraja.

Sanja Bošnjak, koja je članica i Društva Naša djeca i udruge UZOOR, iznijela je svoja iskustva iz rada na funkciji pročelnice županijskog Ureda državne uprave. Ona je naglasila da se zamjećuje stagnacija rada udruga civilnog društva, vjerojatno zbog činjenice da kontinuirani uspješni rad udruge zahtijeva mnogo upornosti, snage, znanja i volontera.

– Kad udruga postane zatvoreni sustav, kad osobni interesi prevladaju dobro za zajednicu, nastaje veliki problem za udrugu i za njezine članove, ali i za širu zajednicu. I kod nas ima takvih udruga, ali i dalje vjerujem da civilni sektor može oblikovati budući razvoj zajednice.

Na području grada Slatine ima 236 registriranih udruga, a do 3. prosinca 154 udruge usklađene su s novim Zakonom o udrugama. Udruge koje u roku od godinu dana ne obave usklađivanje, ostaju u sustavu, ali ne mogu se javljati ni na koje natječaje za financiranje projekata.
Petar Žarković
Sanja Bošnjak

pročelnica županijskog ureda Državne uprave:

Kad udruga postane zatvoreni sustav, kad osobni interesi prevladaju dobro za zajednicu, nastaje veliki problem za udrugu i za njezine članove, ali i za cijelu širu zajednicu
Inspekcijski nadzor
“Tijekom sljedeće godine nad tim udrugama obavit ćemo inspekcijski nadzor i dati im razumni rok za usklađivanje sa zakonom, a ako one to ne budu htjele, uslijedit će likvidacija udruge”, rekla je o neusklađenima pročelnica županijskog ureda Državne uprave Sanja Bošnjak i pozvala udruge da ponovno postanu „ne aktivne, nego proaktivne, jer postoje programi i mogućnosti za daljnji napredak do zacrtanog, željenog cilja“.
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike