Svijet
ČEKA SE 11. PROSINCA I GLASOVANJE O IZLASKU BRITANIJE IZ EU-A

Ultimatum Therese May: Moj Brexit ili bez Brexita
Objavljeno 7. prosinca, 2018.

Britanska premijerka Theresa May rekla je u četvrtak da se zastupnici moraju suočiti s izborom oko sporazuma o Brexitu, odnosno da trebaju ili potvrditi njezin sporazum sklopljen s EU-om, ili neće biti sporazuma, ili čak neće biti ni Brexita.

"Postoje tri mogućnosti: jedna je sporazumno napuštanje EU-a, druge dvije mogućnosti su izlazak bez sporazuma odnosno da Brexita uopće ne bude", izjavila je May za BBC radio. May je također kazala da su pojedinci u parlamentu nastojali narušiti planove o Brexitu te je naglasila kako smatra da još jedan referendum o Brexitu nije pravilna odluka. "Jasno je da postoje pojedinci u donjem domu parlamenta koji remete Brexit i time odbacuju odluku za koju je glasao britanski narod, što nikako nije ispravno", naglasila je. May je u nekoliko navrata izbjegla odgovoriti na pitanje hoće li odgoditi glasovanje zakazano za 11. prosinca, no nagovijestila je mogućnost ustupaka glede takozvanog backstopa. Na ponovljene upite o tome ima li rezervni plan u slučaju da njezin sporazum bude odbijen, nije ponudila konkretan odgovor. Ministar za Brexit Stephen Barclay izjavio je pak da će Britanija biti spremna na Brexit bez sporazuma, dodavši kako je "nužno odraditi velik posao".

Theresa May otvorila je u utorak petodnevnu raspravu u parlamentu o Brexitu, pozivom zastupnicima da podupru sporazum koji je za Britaniju dogovorila s Europskom unijom. May se suočava s protivljenjem sporazumu kroz čitav politički spektar, a ranije u utorak izgubila je dva glasanja u parlamentu: prvo bi potencijalno moglo omogućiti zastupnicima da stave amandmane na njezin sporazum, a po drugom vlada mora objaviti kompletno pravno mišljenje o sporazumu o Brexitu.

U međuvremenu Sjevernoirska stranka na koju se oslanja vlada britanske premijerke Therese May će glasovati protiv njezina dogovora o razvodu Britanije i Europske unije na ključnom glasovanju u parlamentu sljedeći tjedan, prema jednom od njezinih zastupnika.

Demokratska unionistička stranka nije zadovoljna odredbom o zaštitnom mehanizmu u dogovoru o razvodu koja će tješnje uskladiti Sjevernu Irsku s Europskom unijom nego ostatak Ujedinjenog Kraljevstva ako se ne nađe nikakav drugi način da se izbjegne tvrda granica s Republikom Irskom.

"Moja stranka bit će protiv ovoga sporazuma kako je predstavljen na temelju toga što vjerujemo da je doveo Sjevernu Irsku u ustavno ugroženu poziciju bez obzira na uvjeravanja koja su nam dana", rekao je parlamentu Paul Given u raspravi o sporazumu.
Plan premijerke May o zadržavanju bliskih odnosa Britanije s EU-om nakon razlaza kritizirali su i pobornici i protivnici Brexita. Sporazumu dogovorenom u Bruxellesu prošli mjesec protive se i euroskeptici, koji smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država Europske unije i pobornici Europe koji kažu kako će zemlja samo provoditi propise EU-a, a da neće sudjelovati u njihovu donošenju.

Vuk Tešija
Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

Najčitanije iz rubrike