Novosti
U SABORU ZAKON O POLJOPRIVREDI

Tolušić: Isplatili smo prošloga mjeseca 1,1 milijardu kuna poticaja
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u četvrtak je na kraju saborske rasprave o prijedlogu zakona o poljoprivredi izrazio nadu da će posao koji radi njegovo Ministarstvo promijeniti sliku hrvatske poljoprivrede koja je, ocijenila je oporba, poprilično sumorna. Ono što Ministarstvo radi neće biti vidljivo danas, ali mislim da radimo dobre stvari, rekao je ministar na kraju višesatne rasprave obilježene akcijom oporbe u srijedu, prekidom sjednice i zajedničkim izlaskom za govornicu kako bi se spriječilo da Sabor o tom zakonskom prijedlogu raspravlja u srijedu, a ne u četvrtak.

Činimo sve da poljoprivredniku olakšamo posao, pomognemo mu, rekao je Tolušić, pa se osvrnuo na oporbene prozivke da se u Hrvatskoj malo proizvodi, a proizvedeno ne može plasirati. "‘Ajmo izići iz socijalizma", pozvao je zastupnike, tumačeći im kako država, odnosno Ministarstvo, ne otkupljuje ni mrkvu, ni peršin, nego stvaraju uvjete da taj sektor bude bolji, daje novce za modrenizaciju, za efikasnost. Naglasio je kako je poljoprivredna strategija u izradi, nada se da će "za nekoliko mjeseci" biti gotova. "Bez vrijeđanja, velik dio onih koji su kritizirali zakon, bojim se da ga nisu niti pročitali", rekao je ministar, precizirajući kako misli na zastupnike oporbe kojih na njegovom "završnom obraćanju nema". To je najveća tragedija današnje rasprave, ocijenio je, i primijetio kako je incident u srijedu (akcija oporbe) loša poruka i za javnost i za poljoprivrednike.

U prijepodnevnom predstavljanju zakonskog prijedloga Tolušić je istaknuo kako će naši poljoprivrednici imati iste, ali i veće poticaje nego u ovoj godini. Naglasio je kako su poticaji koji dobivaju hrvatski poljoprivrednici među većima "ili najvećima", na razini EU-a. Unija daje određeni iznos novca, Hrvatska dodaje koliko može, rezultat toga je prošli mjesec isplaćenih 1,1 milijarda kuna avansa poticaja, naglasio je ministar poljoprivrede, poručujući da poticaji "u svakom slučaju neće padati".

Ministarstvo, naglasio je, želi razvijati male i srednje poljoprivrednike, ne ugušiti velike, prioritet mu je stočarstvo, pa time i svinjogojstvo, koje je unatrag 20-ak godina dovedeno "na vrlo niske razine". Slažem se, moramo podići svijest građana da kupuju hrvatsko, a ako se netko za to bori onda je to je Ministarstvo, odgovorio je zastupniku Miri Bulju (Most), koji je upozoravao da se Hrvatska približava uvozu prehrambenih proizvoda u iznosu od tri milijarde kuna, od čega svinjetine više od milijardu kuna. Mostov zastupnik Nikola Grmoja kazao je kako je zaključak rasprave da nam je poljoprivreda u velikim problemima, a selo uništeno, da ne proizvodimo dovoljno, a ono što proizvedemo ne uspijevamo plasirati.

Višesatnu raspravu zastupnici su ‘iskoristili‘ i kako bi razmijenili mišljenja čiji su ministri odgovorniji za loše stanje u poljoprivredi.
I dok oporba ‘upire prstom‘ u činjenicu da su u proteklih 27 godina sudbinu poljoprivrede mahom ‘krojili‘ HDZ-ovi ministri, vladajući ne propuštaju priliku spomenuti ulogu SDP-ova ministra Tihomira Jakovine.H
Pobjeda opozicije
Most, SDP, Živi zid i HSS u četvrtak su prekid saborske sjednice na kojoj se oporba pasivnim otporom i izlaskom za saborsku govornicu suprotstavila pokušaju ‘uguravanja‘ rasprave o poljoprivredi ‘prekoreda‘, nazvali "pobjedom opozicije nad samovoljom HDZ-a i predsjedavajućeg Reinera". "Svjedočili smo samovolji predsjedavajućeg Hrvatskog sabora Željka Reinera i HDZ-a koji su željeli raspravu o poljoprivredi nametnuti mimo dnevnog reda i bez ministra poljoprivrede Tolušića", kazao je ‘mostovac‘ Nikola Grmoja na zajedničkoj konferenciji za novinare u Saboru.
Država ne otkupljuje ni mrkvu, ni peršin, nego stvara uvjete da taj sektor bude bolji - kazao je Tolušić
Možda ste propustili...

RIJEKE PRAVDE U BELOM MANASTIRU

“Razlog iseljavanja je nepravda”

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

VLADA ODREDILA NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin skuplji dva centa