Osijek
UNIKOM UREDIO PLOČNIK

Vić: Zbog parkirališta se razmišlja i o uklanjanju drvoreda u Stepinčevoj
Objavljeno 7. prosinca, 2018.

Dogradonačelnik Boris Piližota, direktor Unikoma Davor Vić i vijećnik Gradske četvrti Gornji grad Dragutin Bodakoš predstavili su jučer netom završen projekt obnove 150 metara nogostupa na zapadnoj strani Stepinčeve ulice, od križanja s Europskom avenijom do pješačkog mosta, za koji je izdvojeno 190 tisuća kuna iz Programa prioriteta Gradske četvrti Gornji Grad.

U posljednje je četiri godine u ovu gradsku četvrt uloženo ukupno četiri milijuna kuna, što iz programa prioriteta gradskih četvrti, što iz proračunskih sredstava za uređenje komunalne infrastrukture.

- Ova četvrt obuhvaća samo središte grada, gdje se kreće veliki broj naših građana, ali i turisti, stoga ju moramo tretirati s posebnom pozornošću. Povećanjem komunalne naknade, odnosno dodatnih sredstava koja ćemo ulagati u održavanje komunalne infrastrukture, obnovit ćemo i nogostupe u Adamovićevoj, Jägerovoj i Školskoj ulici te na Preradovićevu šetalištu - najavljuje Piližota.

Ovo, čini se, nije posljednja intervencija Gradske uprave u tom dijelu Stepinčeve ulice. Prema najavi Davora Vića, pojavio se problem nedostatka parkirališnih mjesta. Neki se stanovnici te ulice navodno žale jer nemaju gdje parkirati, debla i korijenje zauzimaju mjesto njihovim limenim ljubimcima, stoga im se kao logično rješenje nameće uklanjanje starog drvoreda lipa i sadnja novog, mladog drveća, jer bi to moglo donijeti desetak dodatnih parkirališnih mjesta. Ipak, ostaje vidjeti kako će mnogi drugi građani reagirati na najavu još jednoga mogućeg rušenja drvoreda u gradu.

- Što se tiče nogostupa, riječ je o opsežnoj rekonstrukciji, sanirali smo njen donji sloj i izvršili izmjenu gornjih slojeva, nosivog i habajućeg, međutim, u Stepinčevoj ulici, kao i nekim drugim ulicama u centru grada, nameće nam se jedna dvojba. Naime, problem su parkirališta koja su u jako lošem stanju zbog korijenja koje uništava i sužuje parkirni prostor, zbog čega smo suočeni s dvojbom treba li ukloniti drvored kako bi bilo više mjesta za nas, za naše potrebe, za naše automobile? Tu uvijek nastojimo slušati struku, ali i javnost, i evo, Stepinčeva je ulica ona za koju mogu najaviti da ćemo, u svrhu podizanja komunalnog standarda, a kao reakciju na kritike njezinih stanara i naših vozača, u budućnosti razmisliti o tome da drvored zamijenimo novim - najavljuje Vić.

Hoće li više argumenata iznijeti oni građani koji zelenilo pretpostavljaju parkiranju ili će biti uvjerljiviji Osječani koji gradsku upravu u posljednje vrijeme prozivaju zbog, prema njihovu mišljenju, maćehinskog odnosa prema zelenilu - ostaje vidjeti i čuti. Kao i mišljenje struke...

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike