Osijek
SPORAZUM DVIJU ŽUPANIJA

Suradnja u zaštiti od nepogoda i katastrofa
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Zamjenik župana Goran Ivanović u četvrtak je primio članove Mješovite radne skupine u području zaštite i spašavanja koju čine stručne osobe iz Osječko-baranjske županije i Županije Baranja iz Republike Mađarske. Sporazum o suradnji te su županije zaključile još 2005. godine radi sustavnog održavanja i razvijanja veza dviju županija u području zaštite od nepogoda i katastrofa, i od tada se provodi zajedničko planiranje i provedba preventivnih mjera za zaštitu od poplava, potresa, požara i drugih civilizacijskih katastrofa, međusobno obavješćivanje o opasnostima, nastanku i posljedicama katastrofa, suradnja na osposobljavanju članova i slično.

- Našom smo suradnjom riješili puno problema koji su se ticali jedne i druge strane, primjerice problem ilegalnih migracija ili poplava na rijeci Dravi. Surađujemo na mnogo zajedničkih EU projekata, a upravo je nedavno završen drugi projekt razminiranja u Hrvatskoj, u kojemu je s naše strane partner bila Policijska uprava Županije Baranja, a s Hrvatske strane - Hrvatski centar za razminiranje. Svih ovih godina odradili smo i velik broj zajedničkih vježbi, a ove smo godine naročitu pažnju poklonili osposobljavanju ronilaca za spašavanje ljudi i imovine. Sve što radimo u službi je sigurnosti naših građana, koju ćemo im nastojati osigurati u razdoblju ispred nas - poručio je voditelj tajništva Ureda za obranu i zaštitu Županije Baranje Zoltan Eckhardt.

Dožupan Ivanović istaknuo je važnost suradnje susjednih županija. ‘‘Ova je suradnja logičan potez županija koje puno više spaja nego što ih razdvaja i smatram da je riječ o projektu u koji vrijedi nastaviti s ulaganjem jer prije ili kasnije doći će do određene nepogode ili katastrofe s kojom ćemo se zajedničkim snagama puno lakše nositi‘‘, rekao je Ivanović.
D. Miklić
Najčitanije iz rubrike