Osijek
OSJEČANKA BRANKA ZORKO JEDINA JE FENG SHUI SAVJETNICA U ISTOČNOJ HRVATSKOJ

Uređuje interijere prema drevnom umijeću
Objavljeno 7. prosinca, 2018.

Trebalo je dosta hrabrosti da se napusti stalan posao u osječkom kemijskom divu Saponiji i odluči na otvaranje obrta za uređenje interijera i eksterijera, i to kao feng shui savjetnik. No upravo je to učinila Osječanka Branka Zorko, koja je danas jedini feng shui savjetnik u Slavoniji, a koja se može pohvaliti da je za to završila i Feng shui akademiju u Zagrebu kod Držislava Ujevicha. Ova diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije drevnim se istočnjačkim umijećem uređenja životnog prostora počela baviti amaterski još prije 20 godina.

- Sve je počelo s člankom u jednom časopisu, koji je pokrenuo akcije po kući, premještanje slika i uklanjanje stvari. Godine 2007. završila sam tadašnju Feng shui akademiju u Zagrebu, a nakon toga sam samostalno proučavala feng shui i 2014. odlučila otvoriti obrt pod nazivom Sretna kuća. Feng shui mi je postao glavni predmet zanimanja i razmišljala sam o tome da mi to bude zanimanje. Osim toga, deset godina vodila sam feng shui radionice u Društvu radiestezista Osijek. U svom obrtu počela sam raditi 2014., paralelno s radom u Saponiji. Od 2016. radim samo u svojem obrtu. Sada mogu reći da sam po zanimanju feng shui savjetnik. Osnovna djelatnost je savjetovanje o uređenju interijera i eksterijera prema pravilima feng shuija. Riječ je o drevnom istočnjačkom umijeću uređenja životnog prostora. Feng shui se primjenjuje i za naše vrtove, okućnice, dvorišta, a može se primijeniti i za cijela naselja ili gradove. Najvažnije je uskladiti stambenu, radnu i drugu okolinu s ljudima koji tu žive i rade - priča Branka Zorko. Ta savjetnica kaže kako ljudi u Osijeku znaju za feng shui, ali je to uglavnom na nivou osnovnih informacija ili su samo čuli nešto o tome, a temeljne pogreške u životnom prostoru čine se zbog ušteda.

- Postoji niz uobičajenih pogrešaka. Na primjer, zbog ekonomičnosti se instalacije za kuhinju i kupaonicu postavljaju na isti zid, što znači da su kuhinja i kupaonica susjede preko zida. To nije dobro zato što je kuhinja neka vrsta svetog prostora, gdje pripremamo hranu koja nas održava u životu, a kupaonica je mjesto gdje bacamo otpad. Drugim riječima, takva kombinacija narušava kvalitetu života. Također je često da u kući ili stanu postoji takozvani energetski propuh. To je situacija koju tvore ulazna vrata i prozor ili druga vrata koja se nalaze točno nasuprot ulaznim vratima, bez zidova između. Tada energija koja ulazi na vrata nema vremena da se zadrži u stanu ili kući. Rezultat toga je da se u takvom stanu ili kući ne može postići napredak razmjeran uloženom trudu, odnosno napredak je usporen ili ga nema - objašnjava vlasnica obrta Sretna kuća.
N.Z.Eberhard
Feng shui radionice
Branka i dalje povremeno organizira feng shui radionice, na kojima se analizira tlocrt u općenitom smislu, prema feng shui postavkama. Svaki polaznik tečaja na radionicu treba ponijeti tlocrt svoga stana ili kuće. - Na radionici možete naučiti dosta toga o feng shuiju, no za pohađanje ovog tečaja ne dobiva se diploma - naglašava Branka.
Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

Najčitanije iz rubrike