Osijek
POTPORNI ZID NA GROBLJU DONJI GRAD

Prijetilo urušavanje grobnica u vojarnu
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Zbog potencijalne opasnosti od urušavanja groblja u prostor vojarne Vrbik nastavlja se gradnja potpornog zida na Donjogradskom groblju, za nova 44 metra, u vrijednosti od 450 tisuća kuna. Rekao je to jučer na konferenciji za novinare direktor poduzeća Ukop Hrvoje Ostrički, podsjetivši da su 2017. izgrađena 24 metra zida, a spomenuti zid gradi se još od 2004.

- Najkritičnija dionica napravljena je 2017., a do kraja godine trebaju biti gotovi radovi i na ovoj, koja je prijetila samoj vojarni. Iako, srećom, urušavanje još nije počelo, grobnice su se već počele naginjati prema zidu i stoga su radovi u tijeku – objasnio je Ostrički, istaknuvši da se radi i na gradnji staze na tome groblju, od kapelice do zida, u duljini od 120 metara. Uz to, groblje će dobiti i novi vodovodni priključak, a stara asfaltna staza bit će zamijenjena betonskom. Najavio je i da je Grad u 2019. dio novca u proračunu odredio za Donjogradsko groblje, i to 135 tisuća kuna. Od tih sredstava, rekao je, napravit će se žičano-metalna ograda na sjevernom dijelu groblja i novi deponij, čime će infrastruktura Donjogradskoga groblja biti gotova.

Dogradonačelnik Boris Piližota naglasio je da je Grad ove godine za gradnju objekta i infrastrukture na osječkim grobljima izdvojio znatna sredstva. Obavljena je prijava za energetsku obnovu zgrade na Centralnom groblju, izgrađen je kolumbarij i ružičnjak, ali i završena tenda na Aninu groblju, gdje je dogodine planirana rekonstrukcija dijela zida. - Krećemo i u realizaciju projekta krematorija - najavio je Piližota. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike