Regija
DJEČAKU NUŽNA OPERACIJA

Roberto neće hodati, ali bi mogao živjeti bez boli
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Robertova (11) operacija i rehabilitacija stajat će približno 50 tisuća kuna
BELI MANASTIR

Roberta Pligla (11), učenika šestog razreda belomanastirske OŠ dr. Franje Tuđmana, život nije mazio.

Rođen je, naime, s teškim oštećenjima pa se uz pomoć invalidskih kolica kreće od ranog djetinjstva. Roditelji Esma i Robert svjesni su da najmlađe od četvero djece neće prohodati, premda nadu nikada neće izgubiti. No unazad nekoliko godina Roberto trpi sve veće boli pa čine sve kako bi mu barem djelomično pružili normalan život.

- Roberto ima velike kontrakture u koljenima koje se ne mogu ispraviti. Kukovi nisu u čašicama, a zdjelica je potpuno deformirana. Pod hitno mu je potrebna operacija kako bi mu se smanjili bolovi u kralježnici. Imao ih je doduše već nekoliko, ali su završile neuspješno, pa smo se, prema preporuci, odlučili za privatnu zagrebačku polikliniku Aritheru, u kojoj je već uspješno izvršen niz sličnih operacija - kaže Robertova majka Esma, naglašavajući kako je operacija kukova i prepona prioritetna jer je to jedini način ublažavanja velikih svakodnevnih bolova i djelomičnog ispravljanja nogu.

- Roberto nikada nije potpuno ispravio noge, ali će operacijom prestati bolovi i to nam je u ovom trenutku životna želja. Neizbježna je i operacija skolioze, ali je za nju prerano jer je još uvijek u razvoju. Ovako bismo dobili na vremenu i omogućili mu kvalitetniji život, bez bolova - kaže Esma, nastavljajući kako je Roberto učenik s odličnim ocjenama. Napominje kako mu školski kolege i nastavnici, na čelu s razrednicom Ivanom Čavar, maksimalno pomažu, kao i njegov asistent u nastavi. Premda iz dana u dan trpi sve veću bol, koja iz kralježnice prelazi u glavobolju, nikada se nije žalio. Ne voli, dodaje, ležati, pa je po kući aktivan. Obožava nogomet i fan je Barcelone, najviše zbog Ivana Rakitića.

- Želja mu je da bude golman. Odlazi na satove tjelesnog odgoja, a kada dečki zaigraju nogomet, Roberto je uvijek na golu. Svi kažu da nema boljeg golmana - priča majka Esma.

Osnovni problem Pliglovima su, dakako, financije. Operacija naime stoji 25.000 kuna, plus sličan iznos za rehabilitaciju, koja mora biti odmah nakon operacije. Budući da u ovoj peteročlanoj obitelji (uz Roberta, majku i oca, u kućanstvu su još dvije srednjoškolke, Lorena i Selena, a najstariji sin nije s njima) radi samo otac Robert, spomenuti im je iznos nedostižan.

- Nije tajna da primanja imam i ja, kao odgojiteljica njegovateljica. Riječ je o 2500 kuna, čemu treba dodati i nešto veću suprugovu plaću. Nije teško zaključiti da novca za operaciju nemamo, to više što smo u kreditima isključivo zbog radova na prilagodbi našeg obiteljskog doma Robertu - kaže Esma.

Ivica Getto
Pomažu Grad, Go2 Baranja, Lions klub...
Esma je otvorila Facebook stranicu ‘’Za Robertovo bolje sutra’’ na kojoj su sve pojedinosti vezane uz Robertovu bolest. ‘’Do sada nikada nismo tražili javno nešto za njega, ali eto došao je i taj dan kada je to potrebno’’, stoji na stranici. Svi oni koji žele pomoći, mogu izvršiti uplatu na žiro-račun:



Robert Pligl (donacija za dijete Roberto)

IBAN HR3023900013102386803

SWIFT ILI BIC

HPBZHR2X



U akciju se uključio i Grad Beli Manastir, a kutija za pomoć Robertu bit će postavljena i tijekom Zimske malonogometne lige u organizaciji Nogometnog središta Beli Manastir, u nastavno-sportskoj dvorani. Tijekom nedjeljnog Kneževog adventa u Kneževim Vinogradima bit će održana humanitarna prodajna fotoizložba članova udruge Go2 Baranja, a pomoć će se prikupljati i tijekom belomanastirskog dijela Adventa u Baranji. I članovi Lions kluba Beli Manastir najavili su prikupljanje pomoći.
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike