Ekonomija
ULAGANJA

HEP povećava udjel obnovljivih izvora
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Iz HEP-a su priopćili kako će do 2030. godine povećati udjel obnovljivih izvora energije s 35 na 50 posto. Taj cilj planiraju postići revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, gradnjom novih te ulaganjima u ostale obnovljive izvore energije. U revitalizaciju hidroelektrana HEP planira uložiti ukupno oko 3,6 milijardi kuna, od čega je do danas uloženo oko 1,4 milijarde kuna, a do završetka revitalizacije 2028. godine uložit će još oko 2,2 milijarde kuna. Rezultat tog investicijskog ciklusa bit će dodatnih 160 megavata nove snage u hidroelektranama, što odgovara snazi jedne velike hidroelektrane, koja bi bila šesta po veličini među postojećim HEP-ovim hidroelektranama. Hidroelektrane pouzdan su i konkurentan izvor zelene energije i zato HEP veliku pozornost posvećuje njihovoj modernizaciji i produljenju životnog vijeka. Iduće godine završit će se projekti revitalizacija hidroelektrana Zakučac, Dubrovnik i Fužine, nastaviti radovi na hidroelektranama Ozalj i Gojak te će započeti revitalizacija hidroelektrana Varaždin i Senj.
- Uz revitalizaciju postojećih hidroelektrana, drugi je stup obnovljivog scenarija razvoja HEP-a gradnja novih hidroelektrana, a treći gradnja ostalih obnovljivih izvora. U tome smo ove godine napravili povijesni iskorak preuzevši projekt Sunčane elektrane Cres, koju ćemo realizirati bez državnih poticaja. Za iduću godinu najavljujem pokretanje projekta Sunčane elektrane Vis te još nekoliko projekata sunčanih i vjetroelektrana, čija će realizacija označiti novu razvojnu fazu HEP-a - izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.
S ovim su planovima predstavnici HEP-a upoznali članove Vlade RH, koji su, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, održali sjednicu u Karlovcu. Premijer Plenković pustio je u probni rad agregat B Hidroelektrane Ozalj 1, čime je obilježena 110. godišnjica rada te najstarije aktivne hidroelektrane u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Ova HE je pod imenom "Munjara grada Karlovca" puštena u rad 1908. godine za potrebe rasvjete Karlovca i danas je najstarija hidroelektrana u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja još uvijek proizvodi električnu energiju u izvornom objektu, koji stoga ima i status zaštićenog kulturnog dobra RH-a. Prva etapa revitalizacije HE Ozalj 1, u sklopu koje je zamijenjena sekundarna oprema i generator A, završena je početkom 2018. godine, a treća etapa revitalizacije, u sklopu koje će se provesti zamjena agregata C, završit će u 2019. godini. Ukupna vrijednost sve tri etape revitalizacije HE Ozalj 1 iznosi 60 milijuna kuna i njezinim završetkom ukupna snaga hidroelektrane povećat će se s 3,3 MW na 4 MW, što će omogućiti povećanje godišnje proizvodnje za jedan milijun kWh.
HEP je ove godine pokrenuo ulaganja i u ostale obnovljive izvore energije, u 2019. godini će u sunčane i vjetroelektrane uložiti 600 milijuna kuna. D.Kuštro
Ulaganja HEP-a u obnovljive izvore energije, na godišnjoj razini, prosječno će iznositi milijardu kuna