Mozaik
PREDSTAVLJENO IZDANJE ZA 2019.

Pirellijev kalendar priča je četiriju žena
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Julia Garner slikana je u prirodi, Laeticia Casta je slikarica, Misty Copeland plesačica, a Gigi Hadid usamljena bogatašica

Talijanski proizvođač automobilskih guma Pirelli predstavio je u Milanu 46. zaredom godišnji kalendar koji je utemeljila fotografkinja Annie Leibovitz.

Za kalendar za 2019. godinu posla se latio fotograf Albert Watson i njegovi su modeli glumice Julia Garner i Laeticia Casta, plesačica Misty Copeland te manekenka Gigi Hadid. Otkako je prvi put objavljen 1964., Pirellijev kalendar postao je ikona koju kolekcionari žele posjedovati. Tiska se u 12.000 primjeraka i nudi kao blagdanski dar klijentima ili slavnim osobama.

Ove godine čast snimanja pripala je škotskom fotografu, 76-godišnjem Albertu Watsonu, koji je već potpisao brojne naslovnice modnih časopisa. Slavan po svojim portretima utemeljitelja Applea Stevea Jobsa i Alfreda Hitchcocka, koji drži očerupanu gusku, Albert Watson odlučio je ispričati priču četiriju žena. Tako je Julia Garner ovjekovječena na fotografijama u prirodi, Laeticia Casta kao slikarica, Misty Copeland kao plesačica, a manekenka Gigi Hadid kao usamljena bogatašica.

Kalendar za 2019. ponovno donosi potpunu nagost žena na dvije takve fotografije, što nije bio slučaj od 2016. godine. Naslov kalendara je "Sanjarenje", a fotografije su crno-bijele, ali i u boji.

- Znam da je tradicija Pirellija pin-up. No mislim da je takav žanr već bezbroj puta bio korišten i da je za Pirelli dobro ostvariti i projekt koji je potpuno posvećen umjetnosti - objasnio je Watson svoju želju za inovacijom. Uz četiri ženske zvijezde modeli su i dizajner Alexander Wang te plesači Calvin Royal III. i Sergej Polunjin.

Prije predstavljanja jako se malo znalo o tome kako će izgledati zabava na kojoj će kalendar biti prikazan prvi put. Voditeljica je bila glumica Halle Berry, a pojavili su se sam fotograf Watson i sve četiri zvijezde kalendara: gumica Laetitia Casta, supermodel Gigi Hadid, Julia Garner, zvijezda Netflixove serije "Maniac" te Misty Copeland, balerina koja glumi u Disneyjevu "Orašaru". Među ostalim gostima bilo je poduzetnika, novinara, bivših zvijezda kalendara, glumaca i sportaša.

Predstavljanje uvijek jednako izgleda: ujutro se pred 300 novinara iz cijeloga svijeta prikaže video sa snimanja kalendara, koji je sniman prošlog proljeća na relaciji New York - Miami. Potom je uslijedila velika fešta s oko 800 gostiju u Pirelli Hangaru Bicocca, prostoru koji je namijenjen modernoj umjetnosti i jedno je od najtrendi mjesta u Milanu. Goste su zabavljali DJ-evi do kasno u noć.

Tanja Kvorka
UMJESTO SEKSA PRIKAZAO SANJARENJE
- Pirellijev je kalendar, budimo realni, bio pinup kalendar za automehaničare koji mijenjaju gume. Fotografi koji su ga u prošlosti radili držali su se teme seksa dugi niz godina.

Kad je došlo vrijeme da ga ja snimam, činilo mi se pogrešno da odvedem modele na plažu i natjeram ih da skinu gornje dijelove kupaćih kostima. U doba pokreta #MeToo to se čini posve promašeno - kaže škotski fotograf Albert Watson, koji je umjesto seksi prizora prikazao žene koje sanjare.
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

Najčitanije iz rubrike