Kultura
CIKLUS AUTORA, KOREOGRAFA I PLESAČA

Ferlin i kanoni dramske umjetnosti
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
U susjednoj Sloveniji, u tijeku je ciklus hrvatskog autora, koreografa i plesača Matije Ferlina. Predstavlja se trima predstavama u okviru koncepta Staging a Play, u kojem se tri godine bavio postavljanjem i prevođenjem dramskih tekstova u jezik suvremenog plesa i pokreta. Iako Ferlin već potpisuje nekoliko radova koji uključuju neki oblik izvedbenog teksta (Samice, Istovremeno drugi, Mi smo kraljevi a ne ljudi, Sad Sam Lucky), u ovom se ciklusu autor prvi put suočava s kanonskim djelima dramske umjetnosti. Naravno, u skladu sa specifičnom poetikom koju je do sada razvio u svom radu na drugim projektima, modus njihove inscenacije u okviru serije dovodi pod znak pitanja temelje na kojima se koncept inscenacije u dramskom diskursu interpretira.

Sve tri predstave nastale su u suradnji Matije Ferlina s autorskim timom s kojim kontinuirano surađuje (Mauricio Ferlin, Jasna J. Žmak, Goran Ferčec, Luka Prinčič, Saša Fistrić) te izvođačima iz Hrvatske i Slovenije. Projektni partner je Mediteranski plesni centar s kojim Ferlin usko i godinama surađuje.
Ciklus se odvija u Staroj Mestnoj Elektrarni - Elektro Ljubljana, a organiziran je u suradnji sa Matijom Ferlinom i Zagrebačkim plesnim ansamblom koji je po prvi puta u Ljubljani izveo recentno nagrađen Staging a Play: Tartuffe (Nagrada hrvatskog glumišta za Najbolje koreografsko ostvarenje - Matija Ferlin, te Nagrada za Najbolje ostvarenje u plesu za izvođača - Darko Japelj). N.Vek. 
Staklena menažerija u Kazalištu KNAP
Staging a play: Staklena menažerija premijerno je izvedena u Kazalištu KNAP. "Prošle sam se godine, dok sam surađivao na predstavi Franza Grillparzera kao koreograf i savjetnik za pokret, uhvatio u misli: tekst čitamo i tekst izgovaramo. Mora li se u radu na predstavi zapisana riječ uvijek izvoditi tako da se izgovara? Može li tijelo pronaći neki drugi mehanizam za artikulaciju govornog? Može li sekundarni instrument konvencionalnog kazališta postati primarni? Trebao bih u predstavu uvesti nekoliko plesača i to istražiti", kaže Ferlin.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike