TvObzor
HRT: IZBOR HRVATSKOG PREDSTAVNIKA ZA PJESMU EUROVIZIJE

Dora 2019. - povratak na male ekrane nakon osam godina
Objavljeno 7. prosinca, 2018.

Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu eurovizije, Dora 2019., prvi put nakon osam godina, vraća se na male ekrane, i to 16. veljače 2019. u Opatiji, gdje će se u izravnom prijenosu HTV-a održati središnja festivalska večer, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Povratak Dore rezultat je suradnje HRT-a i Grada Opatije, koji su danas potpisali i sporazum o suradnji, a središnja večer održat će se u sportskoj dvorani “Marino Cvetković” u Opatiji.

Glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić, tom je prigodom izrazio zadovoljstvo povratkom tog velikog natjecanja, kao i suradnjom s Gradom Opatijom, tradicionalnom “prijestolnicom Dore” i hrvatske glazbe.

“Posebna mi je čast najaviti da HRT svoj projekt Dora vraća u Opatiju. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji pa bih želio podsjetiti kako je 1992. godine tamo prvi put bio i organiziran festival na kojemu je izabrana hrvatska pjesma za pjesmu Eurovizije. Proteklih godina bila je pauza, a sada će HRT i Grad Opatija zajednički vratiti taj projekt tamo gdje i pripada. Stoga možemo najaviti kako će se u sklopu “Glazbenih dana HRT-a” u subotu, 16. veljače, održati i Dora, natjecanje za hrvatskog predstavnika i pjesmu Eurovizije 2019.”, rekao je glavni ravnatelj. Na taj će način, dodao je, publika i stručni žiri, odnosno najšira javnost, preko televotinga, odabirati pjesmu koja će zastupati Hrvatsku na Eurosongu.

Voditelj projekta “Glazbeni dani HRT-a u Opatiji”, Željen Klašterka, kao novitet najavio je održavanje festivala u dvorani “Marino Cvetković” koja pruža mogućnost nazočnosti ljubiteljima Dore. “Na taj način također želimo privući i mlade ljude koji će preko društvenih mreža produljiti život Dore preko Facebooka, Instragrama, Twittera”, rekao je Klašterka.

Tijekom dva dana koja će prethoditi Dori, u Opatiji će se održati i koncerti Simfonijskog orkestra, 14. veljače, te dan kasnije koncert Jazz orkestra HRT-a.

Na konferenciji za novinare, u povodu velikog povratka Dore, bili su i prijašnji predstavnici Hrvatske na Eurosongu, i to: Tony Cetinski, Jacques Houdek, Feminem, Kraljevi ulice i Franka Batelić, ali i Rajko Dujmić, jedini hrvatski skladatelj čija je pjesma, “Rock me, baby”, pobijedila na Eurosongu u izvedbi grupe Riva i dovela Eurosong u Zagreb, kao i Ivica Propadalo, čija je skulptura izabrana za službenu statuu Dore.

Inače, natječaj za Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije 2019. otvoren je do 10. siječnja 2019., nakon čega će ocjenjivački sud odabrati 16 originalnih te dvije rezervne pjesme, koje će se 16. veljače u Opatiji natjecati za prestižnu titulu Dore 2019.
(N.K.)
Možda ste propustili...

DODJELA NAJPRESTIŽNIJE HRVATSKE GLAZBENE NAGRADE

Najveća imena glazbene scene nastupaju na Porinu

NOVA DOKUMENTARNA SERIJA “NESREĆA”

Najveće prometne ili prirodne nesreće u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike