Novosti
MUP NAJAVIO STROŽE KAZNE ZA PROMETNE PREKRŠAJE

Za telefoniranje u vožnji 1500,
a za pojas 1000 kuna
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Posebno stroge kazne, do 20.000 kuna, namijenjene su onima koji ponavljaju prekršaje

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je potvrdilo da je sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti dovršilo izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se postrožavaju kazne, posebice za recidiviste prometnih prekršaja.

Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se, uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i korištenje mobitela u vožnji.

U MUP-u ističu da se prijedlogom zakona "znatno povećavaju novčane kazne za najteže prometne prekršaje, odnosno sankcije se usklađuju s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama".

"Takva mjera ima za cilj povećanje svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa i prihvaćanja pravilnog ponašanja u prometu radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu. Povećanje iznosa novčane kazne za najteže prekršaje je nužno, jer se u praksi pokazalo da novčane kazne koje su propisane važećim Zakonom ne ispunjavaju svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja ne odvraćaju od ponavljanja činjenja prekršaja", navode u MUP-u. U zakonskim izmjenama uz povećanje kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila, ali samo za vozače recidiviste. Ta se mjera predlaže za vozače koji su najmanje već dva puta pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno uhvati u vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako prekorače dopuštenu brzinu za više od 50 kilometara na sat, namjerno prođu kroz crveno, ili odbiju alkotest ili test na droge. Također, vozilo bi se moglo privremeno oduzeti recidivistima koji imaju više od 1,5 g/kg alkohola, ili voze pod utjecajem droge, voze prije polaganja vozačkog ispita, ili u vrijeme dok im je dozvola oduzeta zbog ranijeg prekršaja.

Zakonske izmjene i dopune propisuju i povećanje kaznenih bodova, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života.

Uz podizanje najveće kazne na 20.000 kuna povećale bi se i ostale kazne, pa bi se primjerice na tisuću kuna povećala kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa, kao i kazna za nepropisan prijevoz djece, dok bi se telefoniranje u vožnji kažnjavalo s 1500 kuna.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je ustvrdio da će izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama dovesti do povećanja sigurnosti na prometnicama, jer smo u ovom trenutku na nezavidnom mjestu u usporedbi s drugim zemljama EU-a. "Ono što Ministarstvo i ja osobno ne želimo jest to da iz tjedna u tjedan konstatiramo broj poginulih na hrvatskim cestama", kazao je Božinović. Dodao je da ono što će biti predloženo u zakonskim izmjenama nije samo proizvod želje ili promišljanja, nego je duboko ukorijenjeno "u ono što je znanstveno pokazano kroz brojna istraživanja".
Vuk Tešija
Božinović: Ništa nije uklesano u kamen
Ministar Božinović kazao je da je u izmjene i dopune zakona koje će uskoro biti poslane u proceduru, bila uključena policijska i prometna struka, ali i nevladine udruge. Pozvavši zainteresirane da se uključe u javnu raspravu o zakonu, Božinović je rekao da “ni jedan zakon ne treba tretirati kao da je uklesan u kamenu, posebice ako život i praksa pokazuju potrebu da se on mijenja, a nama je temeljni cilj da nam cijela populacija, a pogotovo mladi, ne ginu na prometnicama”. Ministar je kazao i da je jedno istraživanje Fakulteta prometnih znanosti pokazalo poraznu činjenicu da je gotovo 91 posto vozača u Hrvatskoj koristilo mobitel tijekom vožnje. “Kad govorimo o distrakciji, odnosno skretanju pozornosti vozača, otkad su mobiteli u uporabi to je sve češća pojava”, rekao je Božinović.
Najčitanije iz rubrike