Novosti
DINAMIČAN DAN U SABORU

Zastupnici oporbe tijelima štitili Bulja da ga ne odvede saborska straža
Objavljeno 5. prosinca, 2018.

Oporbeni saborski zastupnici predvođeni zastupnicima Mosta burno su u srijedu reagirali na ubacivanje u raspravu Konačnog prijedloga Zakona o poljoprivredi zahtijevajući da se o toj točki raspravlja u četvrtak kako je i bilo najavljeno, a nakon što su "okupirali" govornicu, predsjedajući je prekinuo sjednicu.

"Riječ je o najvažnijem zakonu u Hrvatskoj koji sada žele podvaliti u poslijepodnevnim satima a da ovdje nisu ministar i saborski zastupnici. Rugate se s javnošću i poljoprivrednicima", kazao je zastupnik Mosta nezavisnih lisat Miro Bulj, tražeći da se prekine sjednica i rasprava o tom zakonskom prijedlogu prebaci za sutra. Apelu se pridružio i Nikola Grmoja (Most) ustvrdivši kako ne zna zašto vladajući nameću tu točku dok nije prisutan ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Domagoj Hajduković (SDP) kazao je kako je povrijeđeno nepisano pravilo da se najavljuje kada će određene točke biti na dnevnom redu da bi se zastupnici mogli pripremiti za raspravu. Predsjedajući Željko Reiner rekao je kako ministar ne mora biti u Saboru kada se predstavlja zakon, kao i da se određene točke mogu dodati na raspravu. "Očito ovo ima neku svrhu ili razlog da se oko toga diže takva buka", rekao je. Bulj je potom prosvjedujući stao za govornicu bez dozvole predsjedajućeg, a nakon njega isto je napravio Grmoja, zbog čega su dobili opomene i oduzeta im je riječ. Reiner je tada zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja, nakon čega je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida štiteći Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža. U burnoj atmosferi pale su i teške riječi, pa je tako iz redova HDZ-a Ante Bačić doviknuo Bulju: "Čobane", a Grmoja vikao "protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića najvećeg uhljeba u Saboru".

Reiner je prekinuo sjednicu do sutra, kada će Sabor raspravljati o Konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivredi. "Sjednica će se nastaviti sutra jer je nasilno prekinuta", konstatirao je. Prije toga je Ivan Pernar (Živi zid) prosvjedovao zbog telefoniranja predsjedajućeg Reinera za vrijeme rasprave.

U sabornici je bilo konfliktno od početka sjednice u srijedu, a buru je izazvao prijedlog predsjedajućeg Sabora Željka Reinera da se objedinjeno rasprave 33 točke dnevnog reda koje se odnose na ‘prilagodbe‘ Zakonu o Državnom inspektoratu, iz redova oporbe poručivali su da se radi o „lex fotelji”, „lex Mikulić” te kako je na djelu "politička sapunica Bandića i Plenkovića u kojoj se jednom čovjeku ‘štela‘ fotelja glavnog državnog inspektora”.

"Na slažemo se jer se radi o podređivanju Hrvatskog sabora jednoj strani i osobi. Danas bi se trebalo raspravljati o ‘lex fotelji‘ i ‘lex Mikulić‘, a Sabor bi trebao objediniti 33 točke kako bi se to stvorilo”, revoltirano je prosvjedovao SDP-ovac Gordan Maras pozivajući Reinera da „ne podređuje Sabor HDZ-u i Andriji Mikuliću”. Optužbama se pridružio i mostovac Marko Sladoljev, koji je poručivao kako se jednom čovjeku daju faraonske ovlasti. "Ova trgovačka koalicija kadrovira u zagrebačkoj skupštini, a Sabor se pretvorio u izglasavanje zakona zbog jednog čovjeka”, isticao je Sladoljev. Reiner je potom predložio glasovanje, no oporba je upozoravala kako nema kvoruma. "Za ovakvu situaciju ne treba kvorum, već je dovoljna većina nazočnih zastupnika, tako piše u Poslovniku, a ja se striktno uvijek držim Poslovnika”, uzvraćao je Reiner. Rezultat glasovanja bio je 46 ‘za‘ objedinjenu raspravu o 33 točke, a jedan (Branimir Bunjac – Živi zid) ‘protiv‘, no oporba u tom glasovanju nije željela sudjelovati. H
Batinić: Nemam informaciju tko će biti glavni državni inspektor
Saborski zastupnik HNS-a Milorad Batinić kazao je u srijedu kako ne zna tko će biti glavni državni inspektor, a smatra znakovitim da jedan zakonski prijedlog može izazvati toliku političku buru na saborskom zasjedanju, kao onaj o Državnom inspektoratu, koji je oporba nazvala ‘lex Mikulić’ zbog nagađanja kako je čelno mjesto u njemu rezervirano za Andriju Mikulića (HDZ). “Da budem iskren, meni ni danas nije jasno, a i nemam tu informaciju tko će biti glavni državni inspektor. No, tko god bude, ima zakon, imenuje ga Vlada i vjerujem da će na temelju tog zakona obavljati taj posao na zadovoljstvo svih građana”, poručio je Milorad Batinić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana