Sport
BIJELO-PLAVI U POLUFINALU KUPA HRVATSKE

Bočkaj i Henty pogodili za
plasman Osijeka među
četiri najbolje momčadi
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Nakon 45 minuta domaćin je vodio 2:0, do kraja nije moglo bez stresova, ali je Zekićeva momčad sačuvala prednost

Vezani članci

SKROMAN AUDITORIJ

To je utakmica za mnogo više ljudi na tribinama

ZEKIĆ DOČEKAO KRAJ UTAKMICE VISOKO UZDIGNUTIH RUKU

Pobijedili smo, izborili polufinale i to je u ovom trenutku najvažnije

Nogometaši Osijeka uspjeli su se drugi put u eri Zorana Zekića plasirati u polufinale Kupa. Sinoć su u Gradskom vrtu u četvrtfinalnom susretu uzvratili Hajduku za prošlosezonski poraz u istoj fazi natjecanja. Nakon prvih 45 minuta izgledalo je kako će bijelo-plavi bez većih teškoća uspjeti doći do cilja, ali kao i obično nije taj put mogao proći bez stresova.


Osijek je na poluvremenu imao ugodnih 2:0, ali nakon toga promašio je dvije velike prilike za potvrdu pobjede, što je na koncu utakmicu odvelo u neizvjesnost, jer su Splićani uspjeli smanjiti rezultat. Tih prvih 15-ak minuta drugog dijela osječka momčad izgubila je mirnoću i konce igre, što su gosti brzo kaznili. Ipak, kasnije su se Osječani stablizirali i utakmicu kraju priveli na željeni način. Nije to bila neka igra za pamaćenje, ali kada su u pitanju Kup utakmice uvijek i jedino je važno proći dalje, što je Osijek ostvario, pa je među četiri najbolje momčadi u borbi za trofej hrvatskog Kupa. Nakon šoka doživljenog protiv Rijeke, Osječani su teško, ali zasluženo došli do te pobjede i time prekinuli niz od tri uzastopna poraza u Gradskom vrtu.

Bočkaj i Henty

Još nije istekla ni prva minuta, a Osijek je već stvorio dobru priliku. Bočkaj je dubinskom loptom odlično pronašao Marića koji ju nije najbolje primio, pa je umjesto pogotka ta situacija završila sudarom Marića i vratara Ljubića i prekidom susreta na četiri minute zbog ukazivanja pomoći gostujućoj "jedinici". Do desete minute više se stajalo zbog prekida nego što se igralo, a onda se utakmica počela kretati u pomalo neočekivanom smjeru. Osijek je izabrao pragmatičniji pristup. Prepustio je loptu gostima i vrebao priliku za brze protuudare. Igra je u tom razdoblju bila obostrano rastrgana i bez pravih akcija, a tako je bilo sve do 25. minute kada je Osijek napokon složio jednu normalnu kombinaciju koja je odmah donijela i pogodak. Pušić je bio začetnik, jer je odličnom loptom pronašao Grgića na desnoj strani, a njegovu povratnu loptu Bočkaj je s 15-ak metara spremio u mrežu. Ostalo je pitanje je li stoper Hajduka Ismajili dirao taj udarac i otežao posao Ljubiću, no lopta se našla iza njegovih leđa. Hajduk je nastavio igrati, ali do odmora nije uspio uputiti ni jedan udarac u okvir vrata Marka Malenice, a s druge strane Osijek se počeo buditi i postajati sve opasniji. Henty je presjekao dvije-tri lopte u trenutku kada je Hajduk otvarao igru, ali ih nije uspio zadržati u svom posjedu, pa nije bilo opasnosti, a onda je u 39. minuti prednost bijelo-plavih udvostručena. Slična je to bila akcija kao i kod prvog pogotka, ali s posve drugim akterima. Hajradinović je dugačkom dijagonalom pogodio Bobana na desnoj strani, a on povratnom loptom našao Hentyja u kaznenom prostoru koji je otprilike s visine "penala" pogodio mrežu. Kod tog udarca daleko je bolje mogao reagirati vratar Hajduka Ljubić koji kao da je bio pomalo ‘grogiran‘ od onog sudara s Marićem s početka susreta. Osijek je tako neuobičajno lako došao do kapitalne prednosti. Praktično je iz dva udarca zabio dva pogotka, što ove jeseni baš nije bio čest slučaj. Samo minutu nakon tog pogotka još jednu je pogrešku napravio Ljubić. Želio je odigrati loptu prema svojim veznim igračima, osujetio je to Hajradinović na 20-ak metara od vrata, krenuo sam na Ljubića, ali je vratar Hajduka ispravio svoju pogrešku i obranio čisti "zicer" Hajradinoviću. Do poluvremena imali su Osječani još jednu prijetnju. U sadačkoj nadoknadi Marić je na prvoj vratnici presreo ubačaj Mudražije, ali nije bio precizan. Čudno je to bilo poluvrijeme u kojem je Osijek definitivno imao bolji rezultat od pružene igre, što je samo dokaz kako se do toga može doći i s nešto rezerviranijim pristupom. Uostalom, to je bio susret u kojem je bilo važno ne primiti pogodak, a Osječani su taj dio u prvom dijelu odradili sasvim dobro. Bili su odgovorni u igri prema natrag, što je nedostajalo u prvenstvenom susretu protiv Rijeke četiri dana ranije.

Gosti prijetili


Mogao je Osijek pitanje pobjednika tog susreta riješiti odmah na početku drugog poluvremena. Prvo je Boban u 47. minuti pokušao udarcem s ruba kaznenog prostora koji nije pronašao cilj, ali to nije ni izbliza bila dobra prilika kao ona koju je samo minutu kasnije imao Marić. Pogriješili su igrači Hajduka, lopta se odbila do Marića koji se našao sam pred Ljubićem, ali je vratar Hajduka odlično reagirao i spriječio pogodak. Nakon toga reagirao je trener gostiju i u igru poslao novo napadačko oružje Adama Gyursca. To mu se gotovo isplatilo u 56. minuti kada je Mađar iz slobodnog udarca posve iskosa s lijeve strane uputio neugdan ubačaj koji je završio u lijevoj vratnici. Ostalo je pitanje je li netko dirao tu loptu, ali Osijek je u toj situaciji imao dosta sreće, a u nastavku akcije pucao je Palaversa snažno preko vrata. Hajduk je u tim trenucima krenuo odlučnije po pogodak, pa je u 60. minuti Caktaš vrlo opasno prijetio sa 18 metara, ali je odlično intervenirao Malenica. Preuzeti rizik Splićanima se isplatio u 64. minuti kada je Jario ubacio prizemnu loptu u "peterac", prethodno se oslobodivši Bočkaja koji je bez pravog razloga tražio prekršaj u duelu s Brazilcem, a Gyurcso je ostao sam na drugoj vratnici i smanjio zaostatak gostiju. Osijek je u tim trenucima djelovao prilično bezglavo i neorganizirano. Ipak, nakon pogotka uspio se Osijek srediti i do kraja susreta Hajduku više nije dopustio veće prilike. Istina, to se dogodilo ponajviše zahvaljujući sveprisutnom Miletu Škoriću koji je opet bio uvijek u pravo vrijeme na pravom mjestu te odluci trenera Zorana Zekića da obranu pojača s trećim srednjim braničem, što je donijelo čvršću i sigurniju igru u obrani, pa je Osijek do kraja uspio sačuvati svoju minimalnu prednost i plasirati se u polufinale hrvatskog Kupa.
Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme prohladno. Teren dobar. Gledatelja: 3345. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) - 6. Strijelci: 1:0 Bočkaj (29), 2:0 Henty (39), 2:1 Gyurcso (64). Žuti kartoni: Škorić, Pušić, Boban, Lončar (Osijek), Ismajili, Caktaš (Hajduk).

IGRAČ UTAKMICE: MILE ŠKORIĆ (OSIJEK).

OSIJEK

2 (2)

Malenica 7, Grgić 6, Škorić 7,5, Guti 6,5, Bočkaj 6,5, Mudražija 6, Pušić 6, Hajradinović 5,5 (od 67. Pilj 6), Henty 6,5 (od 90. Dugandžić -), Boban 6 (od 80. Lončar -), Marić 5,5.

HAJDUK

1 (0)

Ljubić 5,5, Juranović 6, Ismajili 5,5, Vučur 5,5, Bradarić 6 (od 83. Fomitschow -), Palaversa 6 (od 87. Ivanovski -), Jurić 5 (od 50. Gyurcso 6,5), Nejašmić 6, Caktaš 6,5, Jradi 6, Jario 6.
1:0
Grgić je uputio povratnu loptu koja je prošla na drugu stranu šesnaesterca na koju je natrčao Bočkaj i s 15-ak metara iskosa s lijeve strane pucao prizemno i pogodio
2:0
Boban je povratnom loptom pronašao Hentyja na 11 metara od vrata, on ju je primio, pucao, a loše je intervenirao Ljubić, pa je udarac završio u donjem lijevom kutu
2:1
Jario je prošao Bočkaja, poslao prizemni ubačaj s desne strane koji je Gyurcso s četiri metra poslao u mrežu
Možda ste propustili...

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike