Regija
PRAIZVEDBA PREDSTAVE KAZALIŠTA ŽUPANJA

“Krvavi bošnjački izbori” - tražilo se mjesto više
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
BOŠNJACI - U Domu kulture u Bošnjacima Kazalište Županja izvelo je svoju novu predstavu - praizvedbu "Krvavi bošnjački izbori 1897." Riječ je o povijesnoj drami, rađenoj u suradnji s KUD-om "Branimir" iz Bošnjaka, prema tekstu Branka Puheka, koji potpisuje i režiju. Predstava je nastala prema istinitom događaju i govori o tragediji koja se dogodila u Bošnjacima 22. svibnja 1897., na dan izbora za zastupnika u Hrvatski sabor. Autor se u potpunosti držao dostupne dokumentacije i zato se može reći da je ova predstava svjedok teških trenutaka u opstojnosti hrvatskog seljaka, čovjeka, Hrvatske.

- Događaj je to koji se snažno reflektirao na ondašnju političku javnost, koji je podigao buru nezadovoljstva u Hrvatskom saboru (opozicija), i koji je tadašnju mađaronsku elitu prisilio da odstupi, da povuče najteže optužbe o uroti protiv Monarhije te tako prizna da je tragedija bila politička konstrukcija vladajuće, izdajničke, mađaronske vlasti. U ovoj strašnoj tragediji smrtno je stradalo osam nedužnih ljudi, položili su život na oltar nadanja u bolje sutra – kazao je Puhek.

Predstava Kazališta Županja izazvala je ogroman interes javnosti ne samo zbog velikog broja glumaca (više od 30) već i zbog tematike kojom se bavi. Brojni su mještani Bošnjaka s velikim nestrpljenjem očekivali predstavu, koja ih je, sudeći prema reakcijama, oduševila. Dovoljno je reći da je u dvorani s 300 mjesta bilo 500 ljudi, da su neki morali ostati i izvan Doma kulture, a na praizvedbu su došla i prijateljska kazališta iz BiH (Travnik), Srbije (Petrovac), Vukovara, Slavonskog Broda, Viljeva i Zagreba. M.L.O.
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike