Osijek
PRISJETILI SE POGINULIH

Dan kad je Osijek pokazao
kako je nepokoren grad
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Dana 5. prosinca 1991. godine hrabri su hrvatski branitelji odbili žestoke napade agresora

Dan obrane Osijeka jučer je prvi put obilježen. Dan je to kada su hrvatski branitelji odbili žestoke napade agresora i sačuvali teritorijalni integritet Osijeka i Republike Hrvatske. U Rokovoj ulici, ispred spomen-ploče šesnaestorici branitelja poginulih u Rosinjači kod Tenje, okupljeni su se prisjetili kako je 5. prosinca 1991., nakon općeg napada iz svih oružja na prve crte obrane i grad Osijek, poginulo 28 branitelja i četiri civila.

Počast su 16-orici odali učenici predvođeni Sandrom Brajnović, ravnateljicom Trgovačke i komercijalne škole Osijek "Davor Milas", koja nosi ime po jednom od mladića poginulih u Rosinjači. Brajnović ističe kako već u Rokovoj odaju počast, ali i u školi, u kojoj je dan posvećen braniteljima, a od sljedeće godine ta škola, uz potporu branitelja, preuzima obvezu komemoriranja i u Rokovoj. Počast su herojima obrane Osijeka odali i članovi obitelji, suborci, udruge branitelja, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega, kao i članovi UHDDR-a TO Sveti Rok s predsjednikom Željkom Stjepanovićem, koji su, kada toga dana 1991. nisu uspjeli probiti se do prijatelja u Rosinjači i pomoći im u obrani, nakon osam dana išli izvlačiti tijela poginulih suboraca iz Rosinjače. Počast je odao i UHSDR Sveti Rok s predsjednikom Željkom Bebekom, koji je istaknuo kako su poginuli svojom hrabrošću i žrtvom zadužili sve nas i cijelu Hrvatsku. Komemoraciju je vodila glumica Drame HNK-a u Osijeku Anita Schmidt, a u ime ministra hrvatskih branitelja počast je odao Dinko Tandara. Počast su odali i članovi županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s predsjednikom Antom Blaževićem, Udruga Bojna Zrinski Frankopan, predsjednik Matice hrvatske Osijek Ivica Završki, predstavnici udruga građana, gradskih tvrtki, institucija i građani.

Darko Pejić
16

branitelja poginulo je u Rosinjači, a jedan se još vodi nestalim. Dana 5. prosinca 1991. godine život je izgubilo 28 branitelja i 4 civila
ODAVANJE POČASTI U OSIJEKU I ANTUNOVCU
Gradonačelnik Ivica Vrkić odao je počast kod Kapelice Kraljice mira na krunskoj utvrdi, njegova zamjenica Žana Gamoš kod spomen-obilježja u Tvrđi, a predsjednik gradskog Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darko Nađ kod spomen-obilježja u Nemetinu. Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac, sa suradnicima, u povodu obilježavanja 27. godine od okupacije Antunovca, odao je spomen vojnim i civilnim žrvatama, a služena je i misa zadušnica. Maratonci su trčali Krug zajedništva, ljubavi i mira, simbolično na južnoj bojišnici.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike