Osijek
75 GODINA CARITASA

Tukara: Ponosni smo na bogatu i plemenitu prošlost
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Nakon predavanja, predstavljeno karitativno djelovanje kroz udruge, a obratio se i nadbiskup

Svečanim programom u Vikarijatu u utorak je proslavljena 75. obljetnica djelovanja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nakon molitve koju je predvodio ravnatelj Caritasa Srbije, vlč. Ivica Damjanović, te uvodnih pozdrava osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića i zamjenika župana Osječko-baranjske županije Gorana Ivanovića, održana su predavanja ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. sc. Drage Tukare, "Caritas od osnutka do danas – pregled", te dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, prof. dr. sc. Vladimira Dugalića, "Caritas – konkretni izričaj sakramenta ljubavi (euharistije)".

- Obilježavati 75 godina postojanja i djelovanja Caritasa na području mjesne Crkve izaziva u čovjeku određeni ponos i zahvalnost. Ponos je u Caritasovoj bogatoj i plemenitoj prošlosti, o kojoj možemo samo kratko progovoriti. Caritas kao imperativ Crkve treba promišljati i o drugim oblicima svoga rada, kao što su hospicij, palijativna skrb, jačanje i umrežavanje volontera, umreženija suradnja s drugim udrugama i humanitarnim organizacijama na lokalnoj i nacionalnoj razini, briga za stare, bolesne i osamljene - rekao je Tukara.

U sklopu programa svoje su djelovanje predstavili udruga Amadea iz Đakova, Katolička udruga Veronikin rubac Osijek, Udruga sv. Vinka Paulskog iz Đakova, Caritas Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja Ivankovo te udruga Prijatelji svetog Martina iz Belog Manastira, nakon čega su prikazana dva filmska ulomka o bližoj prošlosti Caritasa.

- Hvala vam što uvijek iznova dopuštate da vas Duh Sveti pokreće i ugrađujete se u vaše župne zajednice te na taj način gradite Crkvu i pokazujete humano lice Isusa Krista - svim djelatnicima, volonterima i suradnicima Caritasa zahvalio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Danijel Miklić
Blagoslovljeno novo skladište
Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić blagoslovio je novo skladište nadbiskupijskog Caritasa, u Ulici Matije Gupca 47a. Obnova krovišta zgrade koju je Caritas, zahvaljujući razgovorima s Gradom Osijekom, dobio od Vlade, iznosila je 160 tisuća kuna, a iznos su u jednakim udjelima podmirili Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Osijek. Ostali radovi stajali su milijun i 720 tisuća kuna, a, uz karitativnu aktivnost, u zgradi će biti i Centar za majku i dijete. “Grad je u ovome slučaju bio posrednik, a to smo napravili za Crkvu i naše građane, što mi je veliko zadovoljstvo”, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike