Osijek
PREDAVANJE I RADIONICA U DOMU HRVATSKOG RADIŠE

O zaštiti prava djece u učeničkim domovima
Objavljeno 6. prosinca, 2018.

Brojni su se odgojitelji, ravnatelji, pedagozi i stručni suradnici iz učeničkih domova iz osječke regije, kao i predstavnici osječkih škola, okupili u srijedu u Učeničkom domu Hrvatskoga radiše, gdje je održano interaktivno predavanje i radionica o temi "Izazovi i mogućnosti u zaštiti prava i interesa djece u učeničkim domovima‘‘. Predavanje i radionicu vodile su savjetnica pravobraniteljice u splitskom Regionalnom uredu pravobraniteljice za djecu, prof. pedagog Ana Babić Pezo, i savjetnica Ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku, dipl. soc. pedagog Sanja Vladović.

- S djelatnicima učeničkih domova odlučile smo podijeliti zajednička iskustva vezana uz ostvarivanje prava djece u učeničkim domovima, što je samo jedno od područja interesa djelovanja ureda pravobraniteljica za djecu. Naše predavanje, tako, obuhvaća općenito ostvarivanje dječjih prava i djelovanje ureda pravobraniteljica, ali i posebitosti vezane uz učeničke domove. Dio predavanja posvećen je prijavama koje zaprimamo o različitim situacijama u učeničkim domovima kada njihovi djelatnici nisu sigurni u to koje je najbolje postupanje te kada roditelji dojavljuju neko svoje viđenje eventualnog kršenja prava njihove djece. Nakon što smo u sklopu predavanja podijelile razne informacije o našem djelovanju, djelatnici učeničkih domova s nama su podijelili svoja iskustva koja su nam dragocjena s aspekta praćenja u ostvarivanju prava djece - rekla je Sanja Vladović.

Važnost teme jučerašnjeg predavanja o zaštiti prava i interesa djece, ali i određene probleme glede postupanja u praksi istaknula je ravnateljica Učeničkog doma Hrvatskoga radiše u Osijeku, prof. Nataša Šimić. ‘‘Osim djelatnika učeničkih domova iz naše regije, s nama je i nekoliko predstavnika osječkih škola jer ovu temu smatramo prijeko potrebnom za naš svakodnevni rad, predstavljajući nam konkretnu pomoć. Imamo problem u snalaženju u šumi raznovrsnih zakona koji su kontradiktorni i kao takvi nam otežavaju korektno i pravodobno postupanje u problemu određenog djeteta. Problem je i taj što većina rješavanja pojedinačnih situacija ovisi isključivo o pojedincima koji rade na tome jer sustav nas svojom potporom ne prati‘‘, poručila je ravnateljica Šimić.D. Miklić
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike