Osijek
NA FFOS-U OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “KRAKOVSKE JASLICE”

Fenomen koji je prepoznao i UNESCO
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
U Svečanoj je dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku jučer otvorena izložba fotografija "Krakovske jaslice". Nakon što su pijanistica Katarina Ešegović i Komorni zbor mladih izveli tradicionalnu poljsku božićnu pjesmu "Bóg si rodzi", izložbu je otvorio dr. sc. Slaven Kale, predstavnik Veleposlanstva Republike Poljske, a prof. dr. sc. Milica Lukić, prodekanica za razvoj i poslovanje FFOS-a, posjetitelje je upoznala s fenomenom izrade jaslica od samih početaka u 13. stoljeću, kada je prve jaslice postavio sv. Franjo Asiški, do današnjih dana.

Tradicija je izrade krakovskih jaslica utemeljena na izradi mobilnih jaslica, tzv. betlejemki, koje su s vremenom postajale sve sofisticiranije, da bi svoj puni razvoj postigle kao krakovske jaslice, koje su pak svoj najzreliji umjetnički oblik dosegnule u 19. stoljeću, otkada su prepoznatljive kao uska građevina s tornjevima i karakterističnim spojem raznovrsnih elemenata povijesne arhitekture grada, preuzetih iz različitih stilskih razdoblja.

- Izložba koju smo danas otvorili do sada je bila predstavljena u Zadru, Zagrebu i Rijeci, a sada će ovu jedinstvenu krakovsku tradiciju moći upoznati i Osječani. Poklopilo se da je upravo prošli tjedan ta tradicija upisana u popis Svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, i to kao prvi poljski upis - rekao je Slaven Kale.

Zainteresirani ovu uistinu zanimljivu izložbu mogu posjetiti do 7. siječnja iduće godine. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike