Osijek
NA FFOS-U OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “KRAKOVSKE JASLICE”

Fenomen koji je prepoznao i UNESCO
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
U Svečanoj je dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku jučer otvorena izložba fotografija "Krakovske jaslice". Nakon što su pijanistica Katarina Ešegović i Komorni zbor mladih izveli tradicionalnu poljsku božićnu pjesmu "Bóg si rodzi", izložbu je otvorio dr. sc. Slaven Kale, predstavnik Veleposlanstva Republike Poljske, a prof. dr. sc. Milica Lukić, prodekanica za razvoj i poslovanje FFOS-a, posjetitelje je upoznala s fenomenom izrade jaslica od samih početaka u 13. stoljeću, kada je prve jaslice postavio sv. Franjo Asiški, do današnjih dana.

Tradicija je izrade krakovskih jaslica utemeljena na izradi mobilnih jaslica, tzv. betlejemki, koje su s vremenom postajale sve sofisticiranije, da bi svoj puni razvoj postigle kao krakovske jaslice, koje su pak svoj najzreliji umjetnički oblik dosegnule u 19. stoljeću, otkada su prepoznatljive kao uska građevina s tornjevima i karakterističnim spojem raznovrsnih elemenata povijesne arhitekture grada, preuzetih iz različitih stilskih razdoblja.

- Izložba koju smo danas otvorili do sada je bila predstavljena u Zadru, Zagrebu i Rijeci, a sada će ovu jedinstvenu krakovsku tradiciju moći upoznati i Osječani. Poklopilo se da je upravo prošli tjedan ta tradicija upisana u popis Svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, i to kao prvi poljski upis - rekao je Slaven Kale.

Zainteresirani ovu uistinu zanimljivu izložbu mogu posjetiti do 7. siječnja iduće godine. I. Alilović
Možda ste propustili...

LIPANJSKO IZDANJE POPULARNE MANIFESTACIJE

Svi putevi vode na Sajam antikviteta

PLESNA HALJINA ŽUTOG MASLAČKA

Produkcija Plesne igraonice Početnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBLJETNICA ŠKOLE NA JUGU 2

Tinka će snimiti “milenijsku fotku” za 50. rođendan

2

ERASMUS+ I JOB SHADOWING U OŠ TENJA

Ugostili učenike iz slovenske škole

3

LIPANJSKO IZDANJE POPULARNE MANIFESTACIJE

Svi putevi vode na Sajam antikviteta