Svijet
U SRBIJI STRAH OD TRANSFORMACIJE SIGURNOSNIH SNAGA U VOJSKU

CIA brodom šalje kontejner oružja za Vojsku Kosova?
Objavljeno 6. prosinca, 2018.

Pozivajući se na srpske sigurnosne službe i "neimenovane izvore“, beogradske Večernje novosti javljaju kako je iz Amerike krenuo teretni brod "s kontejnerom punim najnovijeg naoružanja", koji će iskrcati u albanskoj luci Drač, "odakle će opasni tovar biti odvezen do baza Kosovskih snaga sigurnosti", a sve to u organizaciji CIA-e. Sve je to, naravno, u sklopu najavljenog osnivanja Vojske Kosova, koja će biti proglašena na Skupštini 14. prosinca. Srpski obavještajci doznali su da će tim naoružanjem (iako se ne navodi o kakvom je naoružanju i o kojim količinama riječ) kosovska vojska "u sklopu sumornog scenarija Prištine" preuzeti nadzor nad sjevernim dijelom Kosova, gdje je srpska većina i tu prištinske institucije nisu do sada imale nikakve ingerencije.

Doznali su i da je kosovska tajna služba u južnom dijelu Mitrovice, gdje su Albanci u većini, "podijelila automatske puške nekima od bivših i aktualnih suradnika, kao i drugim osobama iz ‘državnih institucija‘ koji su obučeni da ih i koriste". Iza svega stoji, utvrdili su srpski obavještajci, Amerika, a ideja o 100-postotnom oporezivanju srpske robe došla je iz Washingtona, i to je samo povod za nemire na Kosovu.

- Oni su preko Thacija i njegova ministra Endrita Shale u kosovskoj vladi predložili uvođenje taksi kako bi isprovocirali Haradinaja da poduzme još radikalnije mjere. To bi trebalo izazvati reakciju Beograda i dovesti do ograničenog sukoba na sjeveru Kosova. Zato Priština traži da KFOR pojača nazočnost na sjeveru i hermetički zatvori granicu prema Srbiji, navodno radi onemogućavanja šverca robe - objašnjava neimenovani izvor Novosti. Umirovljeni časnik KOS-a, Ljuban Karan, autor knjige "Bio sam oficir KOS-a", predviđa da nakon što Vojska Kosova bude formirana, postoje tri mogućnosti. Ili se neće ništa dogoditi odmah, jer će pričekati da se slegne prašina i Srbiji popusti pozornost, ili će Priština odmah krenuti u osvajanje sjevera, pa bi Srbija morala intervenirati "i vojnom ili policijskom akcijom zaštititi narod na sjeveru" ili će, a to Karana najviše zabrinjava, KFOR "prošvercati" prištinske vojnike u svojim formacijama.

- Tada bi Srbija bila pred velikim izazovom, jer bi u slučaju intervencije mogla doći u sukob s međunarodnim snagama i ponovo biti optužena za agresiju – predviđa Karan.
M.Flego
5000 vojnika i 3000 pričuve
Prema srpskim izvorima, Vojska Kosova ima tri puka, 5000 časnika i vojnika, u pričuvi je 3000 vojnika, zapovjednik je general Rahman Rama, od naoružanja imaju jurišne puške Heckler&Koch, ručne bacače M-79, Osa, vozila Hummer, oklopne transportere...
Najčitanije iz rubrike