Ekonomija
ZAVRŠENO RESTRUKTURIRANJE

Kemičari Meteor i Labud u jednu kompaniju
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Meteor se pripaja Labudu i čini tvrtku Meteor grupa - Labud sa sjedištem u Zagrebu. Đakovčani ostaju raditi u svome gradu

Kada je, u kolovozu 2015., vlasnički ušao u zagrebački Labud, kao i "mali" Badel, onaj u Sisku, poduzetnik Ante Raspudić, koji je još prije ušao u đakovačku tvornicu kemijskih proizvoda Meteor, najavio je restrukturiranje ta dva poznata domaća "kemičara".Ono je završeno s 1. prosinca tako da se Meteor d.o.o. Đakovo - proizvodnja kemijskih proizvoda pripaja društvu Labud d.o.o. - tvornica sredstava za pranje, kozmetičkih i kemijskih proizvoda, čineći tvrtku Meteor grupa – Labud d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu. Nju čini i "mali", sisački Badel, koji je još prije ušao u Meteor grupu. Tako sada ta društva čine jednu kompaniju, koja, kaže Raspudić, počiva na kemijskom biznisu, a četvrto društvo, "veliki" Badel 1862 d.d., u kojem je Raspudić, s Darkom Knezom, suvlasnik od prošle godine, čini zasebnu kompaniju što počiva na biznisu jakih alkoholnih pića. Ta društva vlasnički su, kaže Raspudić, povezana, pa restrukturiranje ide u smjeru objedinjavanja više točaka – od zajedničkog računovodstva, informacijskog sustava, službe nabave i drugih odjela, odnosno, dodaje, boljeg upravljanja koje treba rezultirati rastom.
– S jedne strane objedinjujemo kemijski biznis, a s druge biznis jakih alkoholnih pića, oba ukupno imaju više od 620 radnika, od čega se na Badel odnosi njih 365. Tako velik broj tvrtki, njih četiri, zahtijeva objedinjavanje u jednu-dvije kompanije zato što je u ovakvom stanju teško opstati, jer je nužna konsolidacija s ciljem boljeg upravljanja - kaže Raspudić.
Pripajanje će se provesti u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima na način da će Meteor Đakovo cijelu svoju imovinu prenijeti na Labud Zagreb bez provedbe likvidacije te se time pripojiti Labudu, koji preuzima cjelokupnu imovinu i obveze društva Meteor. Upisom pripajanja u Sudski registar sva imovina i obveze Meteora prijeći će na Labud, čime će Meteor Đakovo prestati postojati.
To, ističe Raspudić, nikako ne znači da će tvornica fizički prestati djelovati u Đakovu, da će nekome biti smanjena prava ili da će netko ostati bez posla. Svi postojeći radnici Meteora od sada će, ističe, raditi u Meteor grupi – Labudu d.o.o.
- Dapače, u Đakovu idu bolji uvjeti za zaposlene - bolje plaće, bolji uvjeti kolektivnog ugovora od dosadašnjih, usklađuju se s daleko boljim kolektivnim ugovorom i poslovnikom Labuda, a znamo da su uvjeti poslovanja u Zagrebu mnogo bolji nego u Slavoniji. Bit će i veće božićnice, uskrsnice, veća "cipelarina". Drugim riječima, radnike čekaju benefiti - kaže Raspudić, najavljujući i nova zapošljavanja, jer će, kaže, konsolidacija, povezivanje dati prostora za povećanje proizvodnje. – Unutar Meteor grupe – Labuda doći će do poboljšanja, ulaganja u tehničke procese i očekujemo rast prodaje, a time i broja zaposlenih u proizvodnom dijelu.Ovakvo restruktuiranje dugoročno je najbolji put, kako za vlasnike tako i za radnike, jedno su tkivo. Ako vlasnik nije uspješan, nije dobro ni radnicima i obrnuto, dodaje Raspudić.
Ukupna realizacija Meteor grupe i Badela godišnje je oko 500 milijuna kuna.
- Poruka nas vlasnika, Darka Kneza i mene, jest da kompanije unutar našeg sustava ostaju na svojim lokacijama. Unutar sustava restrukturiranje je nužno, a radnicima iz toga može stići samo benefit. Radi se o odgovornom vlasničkom ponašanju u povlačenju poslovnih poteza za dugoročnu održivost - želi otkloniti bilo kakvu bojazan radnika u Đakovu Raspudić. Kako stoji u Sudskom registru, odluka o pripajanju Meteora Đakovo je s kraja listopada ove godine. Njegov je temeljni kapital, također stoji u Registru, 15.166.000 kuna. Rad je počeo prije punih 61 godinu, 1957., i ostao je posljednja đakovačka firma koja je sve do sada zadržala "staro" ime. Restrukturiranje će, najavljuje Raspudić, u formalnom dijelu u cijelosti završiti krajem 2019.
Suzana Župan

Rast plaća, božićnica se udvostručuje
- Mi smo već počeli dizati plaće i već je prošle godine proizvodnim djelatnicima ona išla gore pet posto. Taj ćemo trend nastaviti. Kako će dolaziti do restrkturiranja kompanije, tako će se stvarati mogućnosti lakšeg podizanja cijena i usklađivanja sa zakonom o olakšicama, a to će se pretočiti u plaće radnika. Ovoga Božića rast će i božićnica – na osam stotina kuna, a lani su bile 400 kuna. Sve u svemu, usklađujemo uvjete kakve smo dosad imali u Slavoniji sa Zagrebom. Očekujemo i ulaganja u Meteor - najavljuje Ante Raspudić.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

Najčitanije iz rubrike