Dome slatki dome
PRAVILA POSLOVNOG DARIVANJA

Obavezno priložite čestitku
Objavljeno 6. prosinca, 2018.

Za uspješno poslovno darivanje neke tvrtke imaju propisana pravila s kojima je svaki zaposlenik bez iznimke upoznat. Time se izbjegavaju slučajevi neke vrste korupcije te se znaju ponašati dobiju li dar koji je neprimjeren, preskup ili previše osoban. Da bi darivanje ispunilo svrhu, treba priložiti i čestitku kojom će se partneru prenijeti dobre želje i pokazati pažnja. Ne zaboravite se potpisati.

BUDITE KREATIVNI
Zbog nedostatka vremena ili nedovoljne pažnje darovi se često kupuju u posljednji trenutak te im nedostaje kreativnosti. Razmislite na vrijeme i složite listu. Božić i Nova godina nisu iznenadni događaji, svake godine su u isto vrijeme.

LIJEPO PAKIRANJE
Dar valja lijepo umotati, a to će uvijek najbolje učiniti profesionalci. Ukrasne kutije posebno su zanimljive jer štite dar i pridonose iznenađenju prilikom otvaranja. Dodatci poput vrpce, mašne ili cvijeta, malo srebrenog praha ili ukrasne kuglice daju poseban čar.

DOSTAVA DAROVA
Ako je moguće, poslovnom partneru darove predajte osobno prilikom susreta ili na prigodnu domjenku. Ako to nije moguće, dar dostavite na adresu. Ako je dar u ukrasnoj košari, dostavite ga pakiranog u kutiji jer neprilično je da iz košare i ukrasnog papira viri sadržaj koji privlači znatiželjne poglede. Postoje pisana i nepisana pravila da se pojedinačni pokloni ne daju nadređenima - šefu, direktoru, imućnim osobama kod kojih uživamo određene povlastice, nastavnicima djece, osim ako se ne radi o zajedničkom poklonu svih zaposlenika ili roditelja. Toj kategoriji pripadaju i liječnici, odvjetnici, policijski i državni službenici jer smatra se da ionako obavljaju svoj redoviti posao i da bi se nadmetanjem u darovima mogle poslati neprikladne poruke u odnosu prema kolegama. Božićni i novogodišnji blagdani mali su izuzetak pa je dopušteno poslati pisamce i čestitku u znak zahvalnosti uz prikladan dar. Nemojte praviti predstavu pred kolegama jer nije u duhu blagdanskog ozračja ni dobrih poslovnih odnosa.

Neka poklon bude jednostavan. Pokušajte naći nešto u skladu s njegovim ili njezinim interesima, hobijima ako su vam poznati, no nastojte izbjeći previše osobne, skupe i nametljive darove.

Neke tvrtke u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana priušte zaposlenicima zajedničko druženje. Svatko u skladu sa svojim mogućnostima. Proslava ne mora biti raskošna, ali pravila dobrog poslovnog ponašanja nalažu da nadređeni svojim zaposlenicima bar zažele svako dobro, kao i što elementarna pristojnost zaposlenika znači ne izbjeći takve susrete. Važno je da jedni drugima pruže podršku, a na taj način stvara se dobar osjećaj pripadnosti tvrtki.J.Kn.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike