Novosti
POVRAT INDUSTRIJE NAFTE U HRVATSKO VLASNIŠTVO VRLO SLOŽEN

Ina može biti nepremostiv problem ne postigne li se dogovor oko cijene
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da, ako se hrvatska i mađarska strana ne dogovore oko cijene otkupa dionica Ine od MOL-a, onda je to problem koji može biti i nepremostiv, jer nitko nije u poziciji da izdvaja više sredstava nego što ih može ili treba izdvojiti. Odgovarajući na upit na konferenciji za novinare nakon summita Srednjoeuropske incijative (SEI), Plenković je rekao da Mađarska i Hrvatska oko pitanja Ine imaju različita stajališta. "Cijena povrata Ine u hrvatsko vlasništvo nije nešto što se može pregovarati preko noći niti je tako jednostavno. Dapače, znamo koliko je to kompleksno i, u krajnjoj liniji, ako se ne dogovorimo o cijeni, onda je to po meni jedan problem koji može biti i nepremostiv, jer nitko nije u poziciji da izdvaja više sredstava nego što ih prema nekim procjenama može ili treba izdvojiti", kazao je Plenković. Naveo je i da Vlada ima procjene. "Otprilike te procjene znamo. Ono što varira su širi detalji koji mogu biti važni za uopće energetske kompanije, daljnju perspektivu tih kompanija i globalne trendove u tom pogledu. No, u ovom trenutku nismo ništa napravili krivo, dapače, mislim da smo napravili dobro i da je ta činjenica čak pomogla da se određeni procesi i problemi rješavaju na konstruktivan način. To je bio sadržaj, duh i ton našeg jučerašnjeg sastanka", rekao je.

Plenković je ponovio i da je nakon jučerašnjeg razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom konstatirano da su odnosi između Hrvatske i Mađarske izrazito dobri i nesporni u smislu susjednih država, kao i da između dvije zemlje nema problema u odnosima vezanim uz Inu i MOL. Jučer je i mađarski premijer Viktor Orban rekao da "Mađarska na to gleda kao na pitanje između kompanija". Inače, premijer Plenković je još krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja prošle godine Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezane uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. H
Cijena povrata Ine u hrvatsko vlasništvo nije nešto što se može pregovarati preko noći, napominje premijer
Možda ste propustili...