Novosti
SASTANAK PELLEGRINI - PLENKOVIĆ

Hrvatska je već sada spremna za Schengen
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Slovačka je uvjerena da je učvršćivanje vanjskih granica šengenske zone vrlo važno, kao i širenje tog prostora te da je Hrvatska već sada spremna ući u Schengen, izjavio je u utorak slovački premijer Peter Pellegrini nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, izražavajući uvjerenje da će Zagreb ostvariti taj cilj.

Bilateralni susret dvojice premijera održao se drugog i posljednjeg dana summita zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI), kojim Hrvatska okončava svoje predsjedanje. "Slovačka je vrlo uvjerena da je učvršćivanje vanjskih granica šengenskog prostora važno, kao i to da se i dalje širi. Uvjeren sam da Hrvatska već danas zadovoljava sve kriterije, kako tehničke tako i formalne, i vjerujem da će Hrvatska uspjeti u tome da uđe u Schengen", kazao je Pellegrini novinarima. Izrazio je zadovoljstvo što je njegova zemlja "na svoj način pridonijela tome putem svojih stručnjaka kako bi Hrvatska mogla ući u Schengen".

Premijer Plenković potvrdio je da je potpora Slovačke "ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora vrlo jasna i čvrsta". "Želimo ispuniti kriterije i za eurozonu, to su dva tijesna integracijska formata na razini Europske unije koja su za Hrvatsku vrlo važna", rekao je Plenković. Pellegrini je izrazio nadu da će Hrvatska ući u tzv. prostor RM2, tečajni mehanizam EU-a kao pripremna faza za uvođenje eura.H
Najčitanije iz rubrike