Novosti
POTREBA ZA RADNOM SNAGOM

Potražnja za liječnicima i stomatolozima porasla 35 %
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Broj oglasa kojima se traže medicinske sestre porastao je za više od 12 posto

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u studenome je porastao na godišnjoj razini za 16,9 posto, a na mjesečnoj za 3,3 posto, objavio je u utorak Ekonomski institut Zagreb, zamjećujući kako je u studenome, odnosno u prvih jedanaest mjeseci snažno porasla potražnja za liječnicima i stomatolozima te za medicinskim sestrama.

"U studenome je OVI indeks porastao za 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast i na mjesečnoj razini u iznosu od 3,3 posto", navodi se u objavi EIZ-a.

Analitičari Instituta pritom zamjećuju da, iako je potražnja za radom na temelju online indeksa slobodnih radnih mjesta u pojedinim mjesecima ove godine upućivala na usporavanje, rast prosječne vrijednosti indeksa u prvih jedanaest mjeseci ove, u odnosu na isto razdoblje lani, od 26,6 posto sugerira da je potražnja za radom snažno rasla i u ovoj godini. "Čini se kako ekonomski oporavak, praćen snažnom emigracijom stanovništva u radnoj dobi, dovodi do nemogućnosti popunjavanja novootvorenih radnih mjesta u kratkom roku te se i u budućnosti očekuje rast broja online oglasa za slobodna radna mjesta", ističu iz EIZ-a. Kako navode, u strukturi najtraženijih zanimanja, prvih pet koji čine više od četvrtine svih objavljenih oglasa, u studenome su i nadalje prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine učitelja zamijenio liječnik, odnosno stomatolog.

"Štoviše, broj oglasa kojima su se tražili liječnici i stomatolozi, a koji su činili 3,6 posto ukupnih oglasa u studenome, u odnosu na isti mjesec 2017., porastao je za više od 210 posto, dok je u prvih jedanaest mjeseci 2018. potražnja za liječnicima i stomatolozima porasla za 35 posto. Ako tome pridodamo da je u istom razdoblju broj oglasa kojima se traže medicinske sestre porastao za nešto više od 12 posto (u studenome za gotovo 70 posto), možemo zaključiti kako u sektoru zdravstva postoji ozbiljna potražnja za radnom snagom, vrlo vjerojatno izazvana emigracijom upravo zaposlenika u tom sektoru", zaključuje se u objavi EIZ-a.

Vuk Tešija
Indeks razvijen na Ekonomskom institutu pokazuje trenutačno stanje
OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutačnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).
Broj oglasa kojima su se tražili liječnici i stomatolozi u studenome, u odnosu na studeni 2017., porastao je za 210 posto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana