Sport
ČETVRTFINALE KUPA HRVATSKE

Susret koji nema popravnog: Nakon Hajduka će se ocijeniti jesen
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Imamo pritisak i mi i Hajduk. Ovo su utakmice kojima bismo se trebali veseliti, rekao je Zoran Zekić

Osijek je stigao do "kritične točke" ove jeseni. Poraz protiv Rijeke opet je otvorio neka pitanja o vrijednosti momčadi koju ima jer kad god je "frka", bijelo-plavi se smrznu. E, pa sad su se doveli u poziciju iz koje nema natrag. Ispadnu li opet iz Kupa na svom terenu, s pravom će im se prilijepiti etiketa gubitnika.

I pri tome je posve nevažno tko je s druge strane. Osijek, napokon, mora pokazati kako je spreman dobiti utakmice u kojima postoji pritisak, veliki pritisak. U suprotnom sve priče o ambicijama "ovdje ili ondje" neće piti vodu. Susret četvrtfinala Kupa protiv Hajduka bit će sav na igračima. Na treneru Zoranu Zekiću bit će odgovornost izabrati one ljude koji su spremni baš "izginuti" u toj utakmici. Sve ostalo će biti u nogama ljudi koji će izići na teren.

Nema popravka
Zekić je velikim dijelom još bio šokiran predstavom svoje momčadi u posljednjem prvenstvenom susretu. Nakon njega bio je, kako bi mladi danas rekli, brutalno iskren u svojem viđenju te utakmice, pa se zapitao:

- Ne znam je li iskrenost uvijek pravi put. Možda sam nakon susreta s Rijekom bio pregrub prema igračima, možda im te moje riječi nisu dobro sjele, razgovarali smo ovih dana, nadam se kako ćemo danas izgledati puno bolje nego u subotu.

Pametnom je jasno što je trener time želio postići. Reakciju, samo reakciju momčadi. Neka se naljute, neka pokažu karakter jer kada su takvi, onda ih je vraški teško pobijediti. Protiv Rijeke su bili "male mace", a to ne prolazi u susretima "visokog rizika". Danas moraju biti ratnici, koji su spremni poginuti jedan za drugoga. I to će biti jedino važno, jer tada im nitko ništa ne može. I u to trebaju vjerovati.

- U prvenstvu uvijek postoji sutra i svaki je poraz nadoknadiv. No, danas toga nema. Jedna utakmica prema kojoj će se gradirati cijela ova jesen. Nikoga neće zanimati što smo tijekom nje imali puno boljih nego lošijih trenutaka. Samo će se pitati jesmo li prošli ili nismo. Pritisak? Ma, imamo ga i mi i Hajduk. To su utakmice kojima bi se svaki sportaš trebao veseliti. Bit će nogometna atmosfera, veliki ulog, zato je ova igra nešto posebno. Rijeka je bila naš "blackout", čvrsto vjerujem kako nam se nešto slično ne može i neće ponoviti - kaže trener bijelo-plavih.

Istina je samo jedna, Hajduk u kakvom god jest stanju uvijek je Hajduk. Uvijek ima ono što Osijek još uvijek zna izgubiti - pobjednički gen. U Gradski vrt Splićani stižu, opet, s novim trenerom. Lani je to bilo kobno.

- Ne želim uopće pričati o Hajduku i njegovim problemima ili prednostima. Zanima me samo moja momčad. Pokazali smo da možemo, pokazali smo snagu kroz ovu jeseni, zato samo želim da to pokažemo i u ovoj utakmici. Moramo biti momčad i biti bolji negoli smo to bili u posljednje vrijeme - poručuje Zekić.

S najjačim snagama
Već desetak dana trener bijelo-plavih upozorava kako postoje određeni psihološko-motivacijski problemi unutar momčadi. Rijeka je pokazala koliko je u pravu. Međutim, susret ovog tipa ne trpi improvizacije. Trebaju igrati oni nominalno najbolji igrači. Sad je prilika u kojoj trebaju zaraditi plaću. Nikakvim izgovorima nema mjesta.

- Nisam zadovoljan stanjem u kojem se nalaze neki od naših ključnih igrača, ali praviti kadrovske akrobacije u ovakvoj utakmici može biti pogubno. Možda bude promjena ili dvije s obzirom na susret s Rijekom, ali neće se dogoditi ništa dramatično - kaže Zekić.

Dvije su stvari otvorene, vezni red i tko će igrati lijevog beka. Ni jedno ni drugo neće biti laka odluka.

- Dogodilo nam se prokletsvo da nam je izvan stroja jedini igrač za kojeg nemamo pravu zamjenu (Erik Janža, nap. a.). No, morat ćemo nešto smisliti. Što se veznog reda tiče, imamo problem. Na svakoj utakmici moram potrošiti bar jednu zamjenu na "veznjake", a to mi nikada nije prva ideja. Valjda ću ovaj put pogoditi s njima. No generalno moramo biti mnogo bolji na većini pozicija negoli smo bili protiv Rijeke - smatra Zekić.

Trenerova je želja, kada je u pitanju stav na terenu, vrlo jasna.

- Izgubili smo posljednje tri utakmice na svom terenu, što nam nikako nije na čast. Ideja će biti postaviti se što ofenzivnije, naravno, to ne znači bez odgovornosti, trebat će nam prije svega mirnija i brža igra u sredini terena. Tu se trebamo pokušati nametnuti, što nam protiv Rijeke nije uspjelo. I ne trebamo puno pričati prije utakmice, već na terenu pokazati karakter. Na muci se poznaju junaci - rekao je za kraj Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Poraz od Rijeke narušio je idilično ozračje koje je do njega vladalo u Gradskom vrtu. Međutim, ne mora to nužno biti loše. Bio je to dobar poziv na buđenje jer Osijek je do tog susreta igrao dobar nogomet i nije to mogao zaboraviti preko noći. Problem je očito mentalne prirode. Kada god se otvori prilika za iskorak, bijelo-plavi ga učine, ali unatrag. Eto im prilike za korak u pravom smjeru...

Dalibor Keler
kup
VEČERAS DINAMO - SL. BELUPO
Zoran Zekić

trener NK Osijek

- Pokušat ćemo se postaviti što ofenzivnije, ali u tome moramo biti i odgovorni. Hajduk je veliki protivnik i o tome ne moramo razgovarati. Jedino je važno da mi budemo bolji, puno bolji, nego što smo bili protiv Rijeke. Imamo imperativ, ali neka ga imamo. Na muci se poznaju junaci.
Siniša Oreščanin

trener Hajduka

Ne volim izraze “povijesna, odlučujuća”. Život će ići dalje i nakon te utakmice. Koncentrirani smo na napredak momčadi, a daj Bože da pobijedimo. Bit će to pravi šah. Od Osijeka očekujem goropadnu momčad koja će nas pokušati stisnuti, a vrijeme je da Hajduk u Osijek dođe s gardom.
U HAJDUKU VJEŽBAJU JEDANAESTERCE
Nakon što je imao uspješan debi na klupi protiv Rudeša, Hajdukova trenera Sinišu Oreščanina očekuje sada Kup susret u Osijeku. Premda je nov na klupi prve momčadi, zna dobro koliko je to Hajduku u posljednje vrijeme teško gostovanje.

- Hajduk je uvijek tamo imao teško gostovanje, pa i kad je bio najjači. Zato očekujem pravu fajtersku utakmicu. Očekujem vrlo motivirani Osijek, koji će pokušati popraviti lošu sliku protiv Rijeke. Što se tiče Osijeka, očekujem goropadnu momčad koja će nas na refule pokušati stisnuti da ne iziđemo sa svoje polovice. Hoće li uspjeti postići kontinuitet, to ćemo vidjeti. Vrijeme je da i u Osijek Hajduk dođe s gardom - rekao je Oreščanin, koji od Osijekovih igrača najviše cijeni Škorića.

Također je otkrio kako njegov stožer i igači itekako razmišljaju i razgovaraju o mogućim jedanaestercima. T.B.
GRADSKI VRT OTVOREN DVA SATA PRIJE POČETKA
Utakmicu Osijek - Hajduk pratit će uobičajne mjere sigurnosti kakve se provode za sve susrete “visokog rizika”. Vrata stadiona Gradski vrt otvorit će se dva sata prije početka utakmice, a Wilsonova će biti zatvorena.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike