Osijek
PROJEKT ZELENE STAZE DUNAVA I DRAVE

U Erdut, Aljmaš i Belišće uložit će se više od 13 milijuna kuna
Objavljeno 5. prosinca, 2018.

Područje općine Erdut i grada Belišća višestruko je zaštićeno na međunarodnoj i nacionalnoj razini u sklopu ekološke mreže Natura 2000, Značajnog krajobraza Erdut i Regionalnog parka Mura-Drava, te uz veliko bogatstvo šuma i voda važan je resurs za razvoj i održivo korištenje prirodne baštine. Upravo na tom području počeo je projekt Zelene staze Dunava i Drave koji je predstavljen na početnoj konferenciji u Erdutskim vinogradima. Riječ je o projektu vrijednom 13.163.900,13 kuna kojem je nositelj Općina Erdut, a partneri su Grad Belišće, JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica općine Erdut, Kajak kanu klub Aljmaš i Turistička zajednica grada Belišća.

Općina Erdut potpisala je Ugovor za ovaj projekt s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao upravljačkim tijelom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao posredničkim tijelom druge razine. Projekt je financiran iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nepovratna sredstva iznose 11.114.350,28 kuna, projekt traje do 23. prosinca 2019., kazala je moderatorica konferencije Jelena Eklemović, projekt menadžer Poduzetničko-razvojnog centra općine Erdut lokalne razvojne agencija d.o.o. Kroz prezentaciju „Općina Erdut - stvaranje pretpostavki za razvoj temeljen na Prirodnoj baštini područja“ pojasnila je direktorica PORC-a Bojana Orsić važnost zaštite krajobraza i njegove bioraznolikosti u turizmu, a „Zelene staze Dunava i Drave“ prezentirao je Milan Franić, projekt menadžer iz Općine Erdut. Konferenciji su nazočili načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić sa zamjenikom Davidom Sušcem i gradonačelnik Belišća Dinko Burić, Ivana Jurić, direktorica županijskog TZ-a, Damir Mikulić, direktor županijske JU Agencija...

- Ovo je izuzetan projekt za općinu Erdut, samim tim jer je i najveći koji smo mi provodili na ovom našem terenu. Projektu koji je kroz pripremu dokumentacije dugo trajao, sada smo došli do najljepšeg dijela - njegove realizacije. Puno će se toga raditi na zaštiti okoliša, pokazat će se što to mi imamo. Tim ljudi koji ga je radio napravio ga je dobro i neće biti problema u provedbi. Izuzetno sam zadovoljan i mislim da je ovo odskočna daska za još veće projekte glede Drave i Dunava, odnosno zaštite i krajobraza - kazao je Vesić.

Burić ističe da će unaprijediti turističke, ali i druge kapacitete i sadržaje koje Belišće ima. "Raduje nas što surađujemo s Općinom Erdut i nastavit ćemo u tomu i nadalje. Ujedno zahvaljujem što nas je Erdut prihvatio u ovaj projekt koji je važan i u kulturnom, sportskom te rekreativnom smislu. Predviđeni su hostel i kajakaški bazen za početnike, uređenje šetnice i odmorišta Drava", kaže Burić.

Darko Pejić
Milan Franić

voditelj projekta

“Napravit će se ekološke edukacijske staze - 2,5 km u Bistrincima, od Centra za posjetitelje s hotelom do odmorišta u Bistrincima, i 12 km od Aljmaša do Erduta, u Erdutu će biti utrošeno pet milijuna kuna.”
PRIRODNA BAŠTINA
Uspostavom Zelenih staza Dunava i Drave pridonijet će se održivom korištenju prirodne baštine uz doprinos društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Integracijom dvaju odredišta prirodne baštine općine Erdut i grada Belišća u jedan proizvod koji spaja rijeke Dunav i Dravu povećat će se razina svijesti o očuvanim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike