Osijek
GRAD ISPLAĆUJE BOŽIĆNICE ZA OKO DEVET TISUĆA GRAĐANA

Osigurane božićnice za socijalno ugrožene građane i umirovljenike
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Oko 9000 umirovljenika i socijalno ugroženih građana ove će godine primiti božićnicu Grada Osijeka. Najavio je to jučer na konferenciji za novinare prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić sa suradnicima, naglasivši da je za to osigurano oko milijun i 250 tisuća kuna, od ukupno tri milijuna i 150 tisuća kuna određenih za božićnicu, ali i uskrsnicu.

- Pravo na božićnice imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada čija ukupna mirovinska tuzemna i/ili inozemna primanja sa svim dodatcima, odnosno ukupna mirovinska primanja sa svim dodatcima, ne prelaze 2000 kuna u studenome. Oni umirovljenici koji su promijenili adresu ili su novi, odnosno nisu na ispisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, morat će podnijeti poseban obrazac za prijavu, i to zaključno s 24. prosinca 2018. u Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo - objasnio je Šerić, kao i tri skupine umirovljenika koji ove godine mogu očekivati božićnicu.

U prvoj skupini su umirovljenici s mirovinom do 1000 kuna i njih je 350 te će im božićnica iznositi 300 kuna. Božićica od 200 kuna bit će isplaćena za 2675 umirovljenika, koliko ih je s mirovinom od 1001 do 1700 kuna, a stotinu kuna božićnice dobit će 2200 umirovljenika s mirovinom od 1701 do 2000 kuna. Ove je godine, rekao je Šerić, manje umirovljenika nego prije, i to stoga što je odlukom Vlade Republike Hrvatske u 2018. godini u dva navrata provedena indeksacija rasta mirovina te je došlo do njihova porasta, odnosno dio umirovljenika prešao je granicu od 2000 kuna. Ovisno o raspravi u Hrvatskom saboru o paketu mirovinskih reformi, prema kojima bi za sljedeću godinu najniže mirovine trebale biti povišene za sedam, a ostale za nešto više od dva posto, moguće je da se Grad odluči za proširenje treće skupine umirovljenika koji imaju pravo na božićnicu.

- To ću predložiti gradonačelniku i kolegama iz UO za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, a svi su socijalno osjetljivi i vjerujem da će, ovisno o saborskoj raspravi, dogodine doći do korekcije cenzusa i ne bi se išlo ispod 2200 kuna - naglasio je Šerić.

Inače, osim umirovljenika božićnice će dobiti i socijalno ugrožene osobe, odnosno nositelji prava na naknadu troškova stanovanja Grada ili prava na pomoć prehrane u pučkoj kuhinji te beskućnici koji se koriste uslugom smještaja u Centru za prihvat beskućnika u Osijeku.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, objasnio je da će nositelji prava na naknadu troškova stanovanja dobiti božićnice od 300, a korisnici pučke kuhinje koji na nekoj drugoj osnovi ne ostvaruju to pravo 200 kuna, koliko će dobiti i 24 korisnika Centra za prihvat beskućnika u Osijeku. Sve kategorije božićnicu će dobiti u obliku poklon-kartice.

- Naglašavam da je božićni program isplate u cijelosti onakav kakav je i bio planom proračuna za 2018. godinu i da nema nikakve redukcije. Otvoreni su infotelefoni i točke za podnošenje zahtjeva kako bi cijeli postupak bio brži. Isplata će biti uskoro, odnosno umirovljenici ju mogu očekivati već krajem sljedećeg tjedna, a beskućnici će ju dočekati u Centru. Podjela božićnih paketića socijalno ugroženima bit će sredinom prosinca - najavio je Kristić.
M. Mihelić
3

su skupine umirovljenika koji će dobiti božićnicu
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike