Regija
IZ VINKOVACA U VUKOVAR - VANJA VIDAKOVIĆ

Vanjine snimke Vukovara
obilaze i Hrvatsku i svijet
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Vanjina fotografija zalaska sunca nad starom Vukom na drugom mjestu, iza Taj Mahala
VUKOVAR

Vanja Vidaković je, moglo bi se tako reći, Vukovarac iz Vinkovaca, 44-godišnjak koji se jedne slučajne večeri negdje u ljeto 2000. godine zaljubio u taj grad na dvije rijeke, Dunavu i Vuki, u kojem je, opet nekim slučajem desetak godina kasnije, privučen, kako to sam kaže, vizurama grada koji je pulsirao nekim svojim, novim životom, postao zaljubljenikom i u fotografiju. Pridoda li se tome i pogled romantika iza objektiva, zapravo i ne čudi što su Vanjine fotografije Vukovara - obišle svijet.

A kroz godine života u Vukovaru nastalo ih je valjda na tisuće. Vanja kaže da ne zna broj.

- Nisam brojao, jako puno. Mnoge nisam ni sačuvao jer su bile loše, učio sam i nisam imao kvalitetnu fotografsku opremu - kazuje Vidaković prisjećajući se kako je prve fotografije herojskog grada "u kojem je čast živjeti" snimio 2012. godine, s Dunava. Fascinantna rijeka nagnala ga je da nabavi svoj prvi "pravi", mada opet amaterski, fotoaparat. Ono što je potom uslijedilo opisat će u par rečenica.

- Jednostavno je. Na internetu sam neprestano nailazio na fotografije ratnog Vukovara 1991. Potresne slike. Slike stradanja, ruševina... A ono što sam ja vidio bio je lijep grad, Vukovar koji ima dušu, neku jedinstvenu atmosferu... Želio sam fotografirati grad onako kako ga doživljavam - reći će, i priznati da mu je fotografiranje grada postalo opsesijom. Svake je večeri, s fotoaparatom, lutao gradskim ulicama, obalama rijeka, obilazio zakutke i upoznavao život grada i njegovih stanovnika. Tražio je vlastiti izričaj, i način kako pokazati ljepotu jednog grada, istog onog koji je ‘91. prošao pakao rata. Sjeća se zime negdje 2013. godine kada je fotografiju Eltzova dvorca, snimljenu s dunavske obale dok je u sumrak gazio snijeg do koljena, objavio na Facebooku - što i inače čini sa svim svojim fotografijama Vukovara - i iste je noći pregledana više od tisuću puta. Kasnije, te su brojke postale daleko veće.

- Bio sam iznenanađen. Fotografija je uspjela nekom, valjda, i početničkom srećom - kazuje Vanja i dodaje da su s godinama, fotografije postale ono što on od sebe daje Vukovaru. I raduje ga jer ih ljudi primjećuju, "lajkaju" i dijele, i jer su prešle granice Vukovara.

I danas, kao "amater s profesionalnom opremom", i dalje neumorno fotografira grad u kojem je i zasnovao obitelj. Obično to čini noću, kad se "svjetla Vukovara zrcale površinom Dunava", makar je i to bila slučajnost jer je jedino tada imao vremena. Kazat će i da je izbjegavao fotografirati ruševine, ali i da je, unatoč tome, ranjeni vukovarski vodotoranj, u svako doba godine i dana i noći, bio mjesto kojem se, opčinjen snagom koju simbolizira, uvijek vraćao. Penjao se na 50-metarsku građevinu s hrpom opreme, a raritetna fotografija koju je 2016. snimio - s Mitnicom u mraku, dok su se svjetla reflektora probijala kroz ratne rane vodotornja - ima svoje, vrlo posebno mjesto. U Vukovaru je i javno izložena.

Svoje fotografije, a sve su na FB-u, Vanja rijetko prodaje, posebno ne one memorijalne tematike, a jednako tako Vanjini su fotouradci tek iznimno na natječajima, no na jednoj od svjetskih internetskih platformi njegova fotografija zalaska sunca nad starom Vukom u Vukovaru našla se na drugom mjestu, iza jednog od sedam svjetskih čuda,Taj Mahala. Prije koju godinu njezin je autor dobio Plaketu grada Vukovara za promicanje grada heroja u Hrvatskoj i svijetu preko društvenih mreža. Reći će na kraju da je bit onoga što radi "pronaći emociju u svakom detalju života grada", osjetiti puls grada bila to tišina i svjetlost svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, ili zaleđeni Dunav, ili tek jedan običan dan u životu grada, kaže, iz priče Siniše Glavaševića. I bez obzira na cijenu opreme kojom bilježi prizore, trenutke. Neostvarena želja mu je, otkrit će, fotografirati panoramu Vukovara sa silosa na Đergaju...

Sanja Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike