Ekonomija
NAGRADE VIRO GRUPE

Dodijeljeno 16 Zlatnih repa, u kategoriji više od 500 i iznad 1000 hektara nagrađeni su PIK Vinkovci i Belje
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
U posljednjih 30-ak dana bilježi se trend rasta cijene šećera, prešla je 400 eura za tonu, naziru se pozitivni pomaci

Predsjednik Nadzornog odbora Viro Grupe Marinko Zadro, predsjednik i član Uprave Željko Zadro i Ivo Rešić te direktor Sirovinske službe Viro tvornice šećera Mladen Itrak, dodijelili su priznanja Zlatna repa proizvođačima šećerne repe koji su ostvarili najbolji prinos bijelog šećera - najviše tona po hektaru i najbolju digestiju u 2018. godini, kao i dugogodišnjim poslovnim partnerima Vira i Sladorane.Sladorana je dodijelila osam Zlatnih repa. Priznanje za najboljeg proizvođača slatkog korijena u kategoriji više od 500 hektara dobio je PIK Vinkovci, dok je tvrtka Agro-Tovarnik d.o.o. dobila priznanje za najboljeg proizvođača u kategoriji od 100 do 500 hektara. U kategoriji od 50 do 100 hektara dobitnik Zlatne repe je gospodarstvo PŠT Brčić iz Vrbanje, a u kategoriji od 20 do 50 hektara priznanje je uručeno OPG-u Dimitrija Ljubojevića iz Dalja.
Najbolji proizvođač šećerne repe u kategoriji od 10 do 20 hektara je Mirko Mandić iz Drenovaca, a u kategoriji do 20 hektara nagrađena je Branka Sudarić iz Starih Mikanovaca. Priznanje za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju dodijeljeno je gospodarstvu Lug d.o.o. iz Luga te Vinkovačkoj televiziji.
Za sirovinsko područje Viro tvornice šećera kao najbolji proizvođač šećerne repe u 2018. u kategoriji više od 1000 hektara Zlatnu repu dobila je tvrtka Belje. Poljoprivrednom dobru d.o.o. iz Gradine dodijeljeno je priznanje za najuspješnijeg proizvođača u kategoriji iznad 100 hektara, dok je u kategoriji 50 do 100 hektara Zlatnu repu dobio Duško Trstenjak iz Branjinog Vrha. Ivica Ligda nagrađen je u kategoriji proizvođača s proizvodnjom od 20 do 50 hektara. Najbolji u kategoriji 10 do 20 hektara u ovoj je godini bio proizvođač Tomislav Krištan iz Sopja, a do 10 hektara Tomislav Tomiek iz Koprivničkih Brega. Zlatnu repu za najboljeg mađarskog proizvođača dobio je Kovecs Robert, a najboljeg slovenskog Sonja Kosi.
Član Uprave Viro Grupe Ivo Rešić čestitao je dobitnicima i zaželio da u 2019. i proizvođačima repe i šećeranama proizvodnja bude uspješnija nego u ovoj godini. Obraćajući se nazočnima, predsjednik Uprave Željko Zadro ustvrdio je da se u posljednjih 30-ak dana bilježi trend povećanja cijene šećera, što ga veseli i prošlog tjedna počeli su ga prodavati po cijeni većoj od 400 eura za tonu, što je dobra vijest.
- Nadamo se da će se do svibnja, kako smo i predvidjeli, ta cijena oporaviti i doći u neke normalne okvire, ustvrdio je i napomenuo da je situacija loša u cijelom šećernom sektoru EU-a i susjedne Srbije. U odnosu prema proizvodnji iz 2017., kada je u Europskoj uniji proizvedeno više od 21 milijun tona šećera, ova godina prognozira ispod 18 milijuna tona, što znači četiri milijuna tona manja proizvodnja.
- To prije svega znači da će cijena šećera rasti i ono što je najvažnije, imali smo neki dan skup industrije u Londonu i zaključeno je da ćemo svi morati sijati onoliko koliko je optimalno - poručio je Zadro. Marija Lešić Omerović

Zadro: Vratiti puni poticaj za repu
Cijena repe kod nas je najveća u Europi, a ono što mi u Hrvatskoj možemo učiniti, kao što su učinile Švicarska, Italija, Mađarska..., jest pokušati u razgovoru s Ministarstvom dodatni poticaj za šećernu repu dobiti u punom iznosu, jer se 2016. više od 20 posto poticaja za repu prenijelo u sektor mljekarstva, jer im je tada više trebalo. - Samo želimo da nam se to vrati i onima koji proizvode šećernu repu poticaj isplati u potpunosti, za što imam i obećanje ministra - poručio je Zadro. Najavio je i početak isplate repe - 50 posto do Božića i po 25 posto u siječnju i veljači.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike