Crna kronika
ŽENA IZ BRESTOVCA NASJELA NA MAIL NEPOZNATE OSOBE

Obećali 51-godišnjakinji donaciju puno novca, pa im uplatila 15.000 kuna
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
BRESTOVAC

Razni prevaranti i dalje varaju građane na sve moguće načine, a pojedinci uopće ne razmišljaju o tome da se radi o nepoznatim osobama te da nema nikakvog razloga da bi im netko poklonio bilo kakav novac.

Posljednju prijevaru u nizu u ponedjeljak je policiji prijavila 51-godišnjakinja iz Brestovca, s požeškog područja, koja je nasjela na priču potpuno nepoznate osobe koja joj je samo poslala e-mail s obećanjem da će joj poslati novac.

- Policiji je 51-godišnjakinja prijavila da je u srpnju ove godine na svoj e-mail dobila poruku od nepoznate osobe koja joj je obećala donirati veći novčani iznos ako joj uplati mnogo manji novčani iznos na njezin račun. To je 51-godišnjakinja i učinila te u nekoliko navrata uplatila novčani iznos od ukupno više od 15 tisuća kuna. Nakon toga ju je nepoznata osoba nagovarala na daljnje uplate, i tek je tada shvatila da je prevarena. Slijedi daljnje utvrđivanje svih okolnosti navedene prijave - doznajemo od Nikoline Janković, glasnogovornice Policijske uprave požeško-slavonske.

U posljednje vrijeme osječka je policija dobila više dojava o prijevarama preko Facebooka, gdje su građani dobivali obavijesti od nepoznatih osoba da su dobitnici u raznim nagradnim igrama. Samo su se trebali fotografirati s osobnim iskaznicama, te su to "dobitnici" i činili. Dok su oni shvatili da od nagrade nema ništa, nepoznati prevaranti već su imali kopije njihovih osobnih iskaznica koje vrlo lako mogu zloupotrijebiti.

Prije nekoliko mjeseci policiji su građani javljali kako preko e-pošte primaju poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da im je račun e-pošte kao i računalo kompromitirano te da je počinitelj na taj način pribavio pristupnu korisničku lozinku koju navodi u poruci. Lozinka može biti točna, ali i ne mora, ili se radi o staroj lozinki koju korisnik više ne koristi.

Nadalje bi neznanac u svojoj poruci navodio kako je na žrtvino računalo instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima te je na taj način došao u posjed eksplicitnog sadržaja žrtve dok je ona navodno pregledavala web-stranice pornografskog sadržaja. Na osnovi navodnog eksplicitnog sadržaja počinitelj vrši ucjenu prema žrtvi uz prijetnju da će, ako žrtva ne uplati određeni iznos na počiniteljev bitcoin račun, sav kompromitirajući sadržaj poslati žrtvinim Facebook/Messenger prijateljima, osobama iz imenika e-pošte i drugo.

Iz policije još jednom upozoravaju da ne nasjedaju na internetske prijevare te da budu oprezni pri komunikaciji preko interneta.

- Mnogi se počinitelji virtualnim prostorom koriste za nezakonito pribavljanje imovinske koristi, a nerijetko i za počinjenje ostalih kaznenih djela, stoga građane molimo da sve osobe s kojima dolaze u kontakt prethodno identificiraju, odnosno provjere njihovu vjerodostojnost, a ako smatraju da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj prijave policiji na broj 192 - pozvala je glasnogovornica požeško-slavonske policije.
Svim korisnicima e-pošte policija preporučuje da ne otvaraju sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati, jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe. Također, treba biti oprezan pri slanju povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili videosadržaj te provjeravati je li isključena web-kamera, ako ju nije potrebno koristiti pri pregledavanju internetskog sadržaja.

Sandra Lacić
Mnogi počinitelji koriste se virtualnim prostorom za nezakonito pribavljanje imovinske koristi, odnosno zaradu
MIJENJAJTE LOZINKE
Iz policije savjetuju građanima da češće mijenjaju svoje lozinke, uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis. Isto tako, nikome ne treba davati svoje lozinke za bilo što i račune e-pošte drugim osobama ili servisima.
Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike