Kultura
U POVODU OBILJEŽAVANJA OSNIVANJA, 6. PROSINCA 1924.

Za 95. rođendan požeškog muzeja Antonio Karača izradio je novi vizualni identitet
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
POŽEGA

Gradski muzej Požega, u povodu obilježavanja dana svoga osnivanja, 6. prosinca 1924., pripremio je niz događanja tijekom tjedna, od 3. do 8. prosinca - najavila je Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Tijekom tjedna, nastavila je ravnateljica, bit će predstavljen i novi vizualni identitet Muzeja u prigodi 95. obljetnice kako bi se dodatno naglasila važnost ove kulturne ustanove. Novi vizualni identitet djelo je mladoga požeškog dizajnera Antonia Karače iz tvrtke Radnja d.o.o. iz Zagreba.

- U srijedu, 5. prosinca, u 18 sati, dr. sc. Hrvoje Potrebica predstavit će najnovije rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetima oko Kaptola, a moći će se i pogledati materijal koji je stigao s restauracije. Ovo je predavanje i svojevrsna najava međunarodnog znanstvenog skupa Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition (Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu) koji će se održati u petak i subotu, 7. i 8. prosinca, u požeškoj Gimnaziji - rekla je ravnateljica te dodala da će Muzej 6. prosinca imati štand sa svojim publikacijama i suvenirima u pješačkoj zoni, gdje će građane počastiti s toplim čajem i gojtanima.

U Muzeju će biti organizirane čak tri radionice uz aktualnu izložbu Drava Art Biennale, koja problematizira vodu kao javno dobro i čiji je cilj stvaranje odgovornijega i boljeg društva.

Tjedan je, kako je rekla muzejska pedagoginja Ljiljana Marić, započeo u ponedjeljak, 3. prosinca, besplatnim vodstvom za građanstvo kroz izložbu, nakon čega je održana radionica Štedimo vodu – napravimo eko čašu. Kakva je to ekočaša? To je čaša koja štedi novac, vrijeme i odu, a smanjuje zagađenje okoliša. U izradi čaše pomoći će nastavnica likovne kulture Sanja Mišić.

Ekologiju i umjetnost povezuje i mlada umjetnica Kristina Pongrac iz Čakovca, koja je o tom problemu promišljala s požeškim učenicima na radionici Dravski mozaik.

Mulitmedijalna umjetnica Kristina Marić iz Osijeka održat će 6. prosinca edukativno-kreativnu videoradionicu na kojoj će djeca interakcijom više umjetničkih disciplina zajedničkim radom istražiti pitanja o vodi kroz trodimenzionalno oblikovanje te pokretne slike.

Ivana Domanović, kustosica povijesti, najavila je novi kalendar Muzeja, koji će predstaviti vrlo vrijednu Zbirku fotografija koje prikazuju nekadašnje Požežane u raznim svakodnevnim i nesvakidašnjim situacijama, događajima i prostorima.

- Ovim kalendarom pravimo svojevrstan uvod u izložbu fotografija koju ćemo otvoriti 8. ožujka 2019., a koja je posvećena Ceciliji Wollner, prvoj požeškoj fotografkinji koja je prije 120 godina otvorila prvi fotoatelje u Požegi - poručila je kustosica Domanović.
AGM Kruna
Tijekom cijelog tjedna, a posebice 8. prosinca, građani će moći besplatno razgledati izložbu
Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike