Kultura
JEDINI IZ PODRUČJA UMJETNOSTI, KULTURE I OBRAZOVANJA

Šimiću godišnja nagradu Xi’ana
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Ivica Šimić, jedan od osnivača i dugogodišnji umjetnički ravnatelj kazališta Mala scena, najstarijeg privatnog kazališta u Hrvatskoj, dobitnik je prestižne nagrade Xi’an Friendship Exellent Foreign Expert Award za 2018., koju dodjeljuje Grad Xi’an (Narodna vlada grada Xi’ana) stranim stručnjacima koji trajno žive i rade u Xi‘anu, glavnom gradu provincije Shaanxi. Od deset odabranih, Šimić jedini dolazi iz područja umjetnosti, kulture i obrazovanja. Nagradu je dobio za umjetnički i šire društveni rad u kazalištu za djecu Meriton, u kojemu je u sezoni 2016./2017. režirao pet predstava za djecu i mlade, te za rad na sveučilištu Eurasia, gdje kao distinguish professor predaje Povijest umjetnosti, Dramu i Kazalište.

Ivica Šimić, glumac i redatelj, tijekom svog bogatog umjetničkog rada režirao je više od 80 naslova u Hrvatskoj, SAD-u, Rusiji, Kini, Azerbajdžanu, Rumunjskoj, Njemačkoj, Kini, Taiwanu, Hong Kongu, Meksiku, Koreji i Japanu, a njegove su se predstave izvodile na svim kontinentima, i to na najprestižnijim pozornicama svijeta kao što su Sydney Opera House, Kennedy Center u Washingtonu, Barbican Center u Londonu, Koenji Theatre u Tokyu te Nacionalnom kazalištu u Seulu, Koreja. Tijekom dva mandata Šimić je bio glavni tajnik ASSITEJ INTERNATIONAL, najveće asocijacije kazališta za djecu na svijetu, koja okuplja više od 80 zemalja članica, a tijekom njegovih mandata (2008. – 2014.) svjetski centar kazališta za djecu bio je Zagreb.

Ivica Šimić dobitnik je mnogih domaćih međunarodnih nagrada i priznanja, a za osobite zasluge u kulturi odlikovan je Redom Danice s likom Marka Marulića (1996.). Od 2016. Ivica Šimić živi i radi u Xi‘anu, u Kini.N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike