Sport
SEHA-GAZPROM LIGA

Napokon hrvatski derbi: Može li NEXE opet srušiti PPD Zagreb?
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Susret se igra večeras (20 sati) u Varaždinu, a NEXE će imati navijačku potporu

Prijašnjih godina susrete PPD-a Zagreb i NEXE-a nazivali smo ogledom dvaju najboljih hrvatskih klubova, što je zapravo notorna činjenica. Međutim, izbjegavali smo epitet derbija jer objektivno, s obzirom na kvalitetu koja je stanovala u metropoli, pobjednik se znao unaprijed. No, ove sezone okolnosti su se nešto promijenile.

Već prvo kolo SEHA-Gazprom lige dalo je naslutiti bar kako je razlika u kvaliteti bitno smanjena. Prvi put u povijesti NEXE je svladao PPD Zagreb. Našičani su tada imali drugu godinu glavninu momčadi na okupu, a u Zagrebovim se redovima dogodila smjena generacije, pa je početak sezone bio doista idealan trenutak za senzacije. Kako pobjeda NEXE-a nije slučajna svjedoče i kasniji njihovi susreti. Sastav Hrvoja Horvata postao je ozbiljan kandidat za nastup na Final fouru, trenutno su na vodećim pozicijama zajedno s Vardarom i PPD-om Zagreb s istim brojem bodova kao i makedonski i hrvatski prvak. Uz to stvari su se prilično "uskomešale" ove jeseni, kada je sjajni reprezentativni lijevi vanjski Halil Jaganjac, umjesto u Zagreb, skrenuo u Našice, pa je i to pokazatelj da u Slavoniji ne namjeravaju biti samo "statisti" u ogledu dvaju najboljih hrvatskih klubova, nego ozbiljan suparnik. Prepoznali su to i navijači NEXE-a. Danas će tako autobusima i automobilima iz smjera Našica prema Varaždinu, gdje će se večeras (20 sati) igrati hrvatski ogled 10. kola SEHA-Gazprom lige, krenuti brojni navijači vjerujući da je nova pobjeda nad sastavom Line Červara itekako moguća. Apetiti navijača uvijek su veći od realnog zalogaja, no činjenica je da ako se radi usporedba po pozicijama igrača NEXE-a i PPD-a Zagreb, onda definitivno "Gromovi s Krndije" nemaju ni jednoga razloga unaprijed "spuštati gaće". No, posve je jasno kako u taboru RK NEXE i dalje guraju odnoso ostavljaju vruć krumpir favorita u rukama PPD-a Zagreb. Iz takvoga podređenog statusa vjeruju kako će lakše do iznenađenja. Jedna od prednosti koju prepoznaju je i činjenica da su "zagrebaši" još u subotu na istom varaždinskom parketu odigrali njima bitan susret ukrajinskog Zaporožja, dok su Našičani u pogonu bili prije točno tjedan dana, kada su ostvarili i za ovaj susret vrlo stimulirajuću pobjedu nad Meškovim u Bjelorusiji.

- Igramo dobro i sigurno da nam je i forma, sada kada smo ulovili natjecateljski ritam, u uzlaznoj putanji. Naša, možda mala, prednost je što Zagreb igra jake utakmice, a mi smo imali nešto više dana za pripremu. Međutim, radi se o dvije momčadi koje se toliko dobro znaju međusobno da sam siguran kako to neće igrati neku ulogu - smatra trener NEXE-a Hrvoje Horvat.

A što bi onda moglo presuditi u večerašnjem dvoboju?

- Mislim da će biti presudno tko će igrati disciplinirano, tko će biti hladnije glave, tko će imati više strpljenja. Čeka nas vrlo jak protivnik i mislim da su i dalje oni apsolutni favoriti. Međutim, pokazali smo da možemo odigrati jako dobro, da možemo parirati svima. Stoga, s naše strane, očekujem pravu mušku utakmicu, našu dobru utakmicu, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti.

Premda igraju u gostima, prednost bi NEXE trebao imati i na tribinama. Stiže velik broj navijača iz Našica, a premda je Varaždin bliže Zagrebu, vjeruju da će pridobiti i neutralni dio publike.

- Treba nam i "osmi igrač". Naši navijači bit će nam vjerujem velika podrška. Oni su razlog da moramo dati sve od sebe i odigramo utakmicu na gornjoj granici - rekao je trener NEXE-a, kojem će se u odnosu prema sastavu iz Bresta vratiti kapetan Marko Mrđenović.

- Vidit ćemo danas tko će sve biti u autobusu, no tko god bude zaigrao, morat će dati svoj maksimum - zaključio je Horvat.

I doista, svakog ljubitelja rukometa u Hrvatskoj ovakav susret mora veseliti. Samo će jaki NEXE učiniti i PPD Zagreb još boljim, a takav rivalitet čini boljim i hrvatski rukomet. Naravno, Našičanima mora uvijek biti veliki motiv i izazov pokušat skinuti veliki Zagreb. I takve ambicije ne trebaju uopće skrivati.

Krešimir Lacković
Lino Červar

trener PPD-a Zagreb

OVO JE NEPOVOLJAN TRENUTAK, NEXE ĆE U VARAŽDINU IMATI VIŠE NAVIJAČA

Lino Červar, trener PPD-a Zagreb, iznimno uvažava NEXE. I nije uvažavanje krenulo nakon poraza u prvom kolu u Našicama. Smatra kako za njegovu momčad susret dolazi u nepovoljnom trenutku.

- Igramo nakon teškog subotnjeg susreta. Igramo susret dviju najboljih momčadi u Hrvatskoj i bez obzira na to kakav rezultat bio, vjerujem kako će obje naše momčadi otići na ovogodišnji Final 4. Ova utakmica uvijek ima svoju posebnu draž. Posljednji put su nas pobijedili, a ovaj se put, nažalost, opet ne igra u Zagrebu, nego u Varaždinu i, koliko čujem, moguće je da će biti i više njihovih navijača nego naših. Čuo sam da se priprema nekoliko navijačkih busova. Poštujem njihovu momčad, dobro su postavljeni, imaju nekoliko istaknutih pojedinaca, a sada su i pojačani Jaganjcem. Imaju dva po meni vrlo dobra kružna napadača, Tomića i Šipića. Bit će to za nas dodatni napor, morat ćemo izvući sve rezerve snage i moći kako bismo im se suprotstavili. Odlučit će obrana i bit će to doista težak ispit - smatra Červar
SRŠEN, BOŽIĆ-PAVLETIĆ, KONTREC
U redovima PPD-a Zagreb nekoliko je bivših igrača NEXE-a. Tin Kontrec rođeni je Našičanin i tamo je i započeo rukometnu karijeru. Solinjanin Josip Božić-Pavletić u NEXE-u je proveo pet godina, a potom se 2017. iz Našica odselio u Zagreb. Ljetos je NEXE ustupio hrvatskom prvaku desnog vanjskog Ivana Sršena. Bez obzira na svoj status, danas će se ponašati isključivo profesionalno.

- Hrvatski derbi ne treba posebno najavljivati. Utakmica će biti teška, to je sigurno. Mislim da NEXE ima doista respektabilnu momčad, u posljednjih godinu dana više-manje su svi na okupu, momčad se nije puno mijenjala. Imaju prepoznatljivu igru sedam na šest s dva dobra pivota, čime su nam pravili dosta problema u prvoj utakmici. Ipak, ako nam obrana bude na tragu subotnje utakmice protiv Zaporožja, mislim da imamo pravo nadati se dobrom rezultatu i pobjedi - rekao je Sršen.
23:22

završio je posljednji susret NEXE - PPD Zagreb u korist Našičana
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike