Novosti
PRAVNI INSTITUT KOJI “SKUPLJA PRAŠINU”

Anticipirana naredba - manje od 20 potpisnika godišnje
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Riječ je o javnobilježničkoj ispravi nezamjenjivoj za oboljele od teških bolesti

Kada je imala 42 godine, javnoj bilježnici Mandici Popović preminuo je suprug, a ubrzo joj se dogodila još jedna tragedija - oboljela je od karcinoma. Tada je htjela svojih dvoje djece povjeriti na brigu određenoj osobi za slučaj da joj se nešto dogodi jer je znala da centar za socijalnu skrb u takvim slučajevima za skrbnika može odrediti bilo koju osobu. Nažalost, priča je to koja se događala sredinom 90-ih kada nije postojao institut uz pomoć kojega je mogla to učiniti. Zato postoji danas i zove se anticipirana naredba, no iako je kao pravna mogućnost za osobe neizvjesne sudbine dostupna kao dio novog Obiteljskog zakona od 1. siječnja 2015., s njom je upoznat samo mali broj građana. U prilog tomu govori činjenica da je u 2017. godini u cijeloj Hrvatskoj registrirano samo 17 anticipiranih naredbi, a zaključno s listopadom u 2018. godine njih samo 13. Za usporedbu, u zemljama EU-a poput Njemačke anticipiranu naredbu godišnje potpiše oko dvije tisuće osoba.

Zaštićen interes
- Riječ je o izjavi u obliku javnobilježničke isprave kojom davatelj naredbe imenuje određenu osobu skrbnikom za slučaj lišenja poslovne sposobnosti ili izjavi kojom pristaje da mu se ta osoba imenuje posebnim skrbnikom, kao i imenovanju osobe za koju smatra da bi se u slučaju njegove smrti najbolje skrbila o njegovu djetetu te koja može odlučivati o njegovu zdravlju. Primjerice, samohrana majka se razboli ili se boji što će se dogoditi s njezinom djecom u slučaju da strada u kakvoj nesreći ili nezgodi, onda sastavljanjem anticipirane naredbe može svoju djecu izričito povjeriti na brigu osobi koju ona sama odabere. S tim da može biti sigurna da će i centar za socijalnu skrb morati poštovati taj njezin izbor. Anticipirana naredba može biti i vezana uz doniranje organa u slučajevima kada, primjerice, osoba zna da želi biti donor, ali je svjesna da bi postupak doniranja u slučaju njezine smrti obitelj mogla spriječiti. Onda može ovlastiti drugu osobu da u takvim slučajevima da svoj pristanak i ispuni svu papirologiju te tako osigura da se njezina volja poštuje. Anticipirana naredba korisna je i za one koji boluju od bolesti poput Parkinsonove ili karcinoma. Kada osoba zna da će s vremenom izgubiti sposobnost racionalnog odlučivanja ili uopće biti u stanju donositi bilo kakve odluke. Tako može ovlastiti osobu da postupa u skladu s njezinim željama. Ako osobu počne hvatati demencija i ona toga postane svjesna te krene razmišljati što će s njom biti sutra pa se uplaši jer ne zna kako bi osigurala svoja materijalna prava, boji se odlaska u bolnicu, ne zna koji će joj eventualno medicinski postupci biti potrebni, tko će umjesto nje o tim postupcima odlučivati, tko će odlučivati o njezinu udomiteljstvu, ona može anticipiranom naredbom opunomoćiti određenu osobu da u njezino ime obavlja sve te radnje. Izjava se može raskinuti bez puno poteškoća u svako doba - objašnjava Mandica Popović.

Ako je osoba već lišena poslovnih sposobnosti, svi ugovori o raspolaganju imovinom koje u ime osobe lišene poslovnih sposobnosti sklapa skrbnik, sklapaju se kod javnog bilježnika u formi akta, uz suglasnost centra za socijalnu skrb te se time dvostruko štite interesi takvih osoba. Hrvatska javnobilježnička komora ustrojava i vodi registar anticipiranih naredbi i punomoći u elektroničkom obliku.

- Anticipirane naredbe pohranjuju se u Registar u koji uvid imaju liječnici, centri za socijalnu skrb, sudovi i javni bilježnici. Davanjem izjave javni bilježnik dužan je naredbu upisati u Registar anticipiranih naredbi koji se vodi pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori gdje se također upisuje i promjena ili opoziv naredbe koji se uvijek može napraviti. Registar se vodi u elektroničkom obliku - objašnjava Popović.

Treba dobro razmisliti
Kristijan Grđan iz udruge za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjam "Sjaj" pak ističe da je važno znati i tko dostavlja nadležnim tijelima obavijest o anticipiranoj naredbi.

- Kada je riječ o naredbi o skrbi nad djetetom u slučaju smrti roditelja, davatelj anticipirane naredbe sam se može pobrinuti da obavijesti nadležni centar za socijalnu skrb o imenovanju osobe skrbnika za svoje dijete u slučaju smrti. Ako se radi o javnobilježničkoj ispravi, tu obavijest dostavit će centru za socijalnu skrb javni bilježnik. Također, određivanje posebnog skrbnika i imenovanje posebnog skrbnika po sastavljanju anticipirane naredbe, istu po službenoj dužnosti nadležnom centru za socijalnu skrb dostavlja javni bilježnik. Kada je riječ o anticipiranoj naredbi o zdravlju, davatelj anticipirane naredbe ne mora, ali može dostaviti kopiju naredbe nadležnom centru za socijalnu skrb prema vlastitom prebivalištu ili boravištu. Davatelj o tome može obavijestiti i svojeg liječnika opće medicine, drugog liječnika koji o njemu vodi brigu, kao i dati kopiju anticipirane naredbe osobi ili osobama od njezina povjerenja za slučaj potrebe donošenja odluka o zdravlju. Također, osoba uvijek uz sebe može imati anticipiranu naredbu za slučaj iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja i hitne intervencije - objašnjavaju iz udruge "Sjaj", jedne od rijetkih koja kroz svoje publikacije informira građane o institutu anticipirane naredbe.

Iz te udruge napominju i kako anticipirane naredbe mogu imati vrlo važne i ozbiljne posljedice za njihova davatelja pa se prema tome one trebaju davati tek onda kada je davatelj dobro razmislio o mogućim situacijama iz budućnosti i kada su one realno predvidive.

"Život je promjenjiv proces. Odluke koje je neka osoba jednom donijela ne moraju više vrijediti protekom vremena ili promjenama u socijalnim odnosima. Anticipiranim naredbama u pravilu se donose odluke za one buduće okolnosti koje se mogu predvidjeti s velikom vjerojatnošću i kod kojih davatelj izjave ima visoko povjerenje prema osobi koju imenuje skrbnikom za vlastito dijete u slučaju smrti, posebnim skrbnikom u slučaju postupka za lišenje poslovne sposobnosti ili skrbnikom za slučaj lišenja poslovne sposobnosti. Odluka o davanju anticipirane naredbe mora biti vlastita odluka davatelja naredbe, on ne smije tu izjavu dati pod nagovorom druge osobe, njezinom ucjenom, prijetnjom ili zahtjevom za bilo kakvim oblikom novčane ili druge materijalne naknade. U trenutku davanja naredbe, davatelj mora biti poslovno sposoban, informiran o pravnim posljedicama naredbe te o mogućnostima povlačenja, čemu će posebnu pažnju pokloniti javni bilježnik", objašnjava Grđan.

Ivana Solar
Mandica Popović

javna bilježnica

Anticipirane naredbe pohranjuju se u Registar u koji uvid imaju liječnici, centri za socijalnu skrb, sudovi i javni bilježnici. Javni bilježnik dužan je naredbu upisati u Registar anticipiranih naredbi koji se vodi pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori gdje se također upisuje i opoziv naredbe.
ZAŠTITNI MEHANIZMI OD ZLOUPOTREBE
Prilikom davanja anticipiranih naredbi za osobe skrbnika ili skrbnika za dijete u slučaju smrti roditelja postoje zaštitni mehanizmi od eventualne zloupotrebe o čemu računa vodi centar za socijalnu skrb, kada davatelj izjave više neće biti sposoban za povlačenje izjave. Međutim, anticipirana naredba o medicinskim postupcima apsolutno je obvezujuća i davatelj izjave mora voditi računa da neće moći povući tu naredbu ako nastupi njegova nesposobnost za odlučivanje, a da za to nije predviđen drugi zaštitni mehanizam. Iz udruge “Sjaj” ovdje ističu kako posebnu pažnju treba voditi prilikom davanja anticipirane naredbe za odlučivanje o mjerama za održavanje na životu. Primjena naredbe kada je riječ o mjerama za održavanje na životu odnosit će se na medicinske postupke za slučaj zastoja srca ili prestanka disanja. U pravilu takve naredbe daju osobe koje boluju od teških i neizlječivih bolesti, najčešće kancerogene prirode, koje u tijeku bolesti pate od teških tjelesnih bolova i nemogućnosti održavanja najosnovnijih fizioloških funkcija i koje ne žele da se njihove patnje produljuju postupcima oživljavanja. Ne preporučuje se da se anticipirane naredbe daju za slučaj pokušaja samoubojstva ili zdravstvenih komplikacija nastalih u tijeku liječenja duševne bolesti!
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto