Novosti
REZULTATI ISTRAŽIVANJA ZAPOŠLJIVOSTI DIPLOMIRANIH STUDENATA

Premda s diplomom u ruci i u struci, većina mladih radi za 3500 - 5000 kuna
Objavljeno 4. prosinca, 2018.

Samo šest mjeseci nakon završetka studija zaposleno je bilo čak 78 posto, a godinu dana od završetka studija čak 85,6 posto hrvatskih studenata, od čega, nažalost, najveći broj (34,1 posto) na među mladima nepopularnoj mjeri stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Podatak koji mladima ne ulijeva nadu je i taj da gotovo polovinca ispitanika (46,4 posto) ima plaću između 3500 i 5000 kuna, iako ih većina prvo zaposlenje pronalazi u struci (78,2 posto). Rezultati su to nacionalnog istraživanja o zapošljivosti diplomiranih studenata predstavljeni u ponedjeljak u Zagrebu, a koje je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu tijekom prošle godine.

Istraživanje je obuhvatilo 7201 ispitanika - 51,3 posto završilo je diplomski, 48,4 posto preddiplomski studij, a 66 posto ispitanika diplomiralo je s vrlo dobrim ili odličnim uspjehom. Riječ je o studentima koji su diplomirali u akademskoj godini 2015./16., od čega 96,9 posto na javnim visokim učilištima.

Zaključci istraživanja pokazuju da je najčešća strategija pronalaska prvog zaposlenja hrvatskih diplomaca preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (25 posto), dok se 18,6 posto ispitanika samoinicijativno javilo poslodavcu. Prvo zaposlenje većina je ispitanika pronašla u privatnom sektoru (56 posto) i ocjenjuju ga prosječnom ocjenom 3,72.

Od svih hrvatskih studenata s diplomom u ruci, u najvećem broju zapošljavaju se oni koji su za vrijeme studija imali stručnu praksu, iako nisu bili odlikaši. No, gotovo polovina (46,2 posto) ispitanika tijekom studija nije imalla obveznu stručnu praksu, a velik broj ispitanika nije imao priliku koristiti usluge službi za podršku studentima i razvoj karijera na visokim učilištima. Nezaposleni kao glavni razlog svoje nezaposlenosti navode nedovoljnu ponudu poslova u struci. Ovim istraživanjem Hrvatska, po uzoru na druge europske zemlje, uvodi praksu sustavnog prikupljanja podataka, a objavljeni su u publikaciji „Što nakon diplome?”.

U sklopu predstavljanja rezultata istraživanja održan je i okrugli stol gdje su se okupili stručnjaci iz područja visokog obrazovanja te predstavnici poslodavaca i studenata. „Treba naglasiti da su ovo rezultati među studentima koji su diplomirali 2016., i ja vjerujem da su novi rezultati bolji”, optimistično je izjavila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Jasenka Pejaković
Većina ispitanika (34,1 %) “zaposlena” je na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa