Novosti
MARIO BUREK, URED PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Cilj nam je unaprijediti položaj osoba s invaliditetom u Slavoniji
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Početkom studenoga otvoren je Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku. Od ukupnog broja od 517.000 osoba s invaliditetom u RH, u pet slavonskih županija živi ih gotovo 90.000, najviše upravo u Osječko-baranjskoj županiji, gdje ih ima 32.088, od čega je čak 2634 djece i maloljetnika. Stoga je postojala očita potreba za otvaranjem prvog Područnog ureda baš u Osijeku, u sklopu kojega je zaposlen stručni savjetnik Mario Burek.

Zašto je bilo potrebe za osnivanjem Područnog ureda pravobraniteljice u Osijeku?

- Tijekom deset godina djelovanja Ureda pravobraniteljice, često je iskazivano nezadovoljstvo zbog slabe dostupnosti usluga, nedovoljne informiranosti o pravima i mogućnostima te načinima njihova ostvarivanja u dijelovima RH udaljenima od Zagreba. To je posebno bilo izraženo u istočnoj Hrvatskoj upravo zbog nepovoljnih gospodarskih i demografskih trendova, zbog kojih su osobe s invaliditetom dodatno marginalizirane. Inicijative da se ovdje pokrene Područni ured krenule su upravo od samih osoba s invaliditetom i udruga u kojima one djeluju, a koje su ukazale na to kako se na poznatu brojku od 90.000 osoba s invaliditetom na ovom području mogu dodati njihovi roditelji, skrbnici i članovi obitelji koji također trebaju naše usluge.

Koje usluge nudi Područni ured i koje su vaše mogućnosti?

- Mi zaprimamo individualne pritužbe osoba s invaliditetom i onih koji rade u njihovu korist. Uočimo li da postoji mogućnost da je došlo do povrede njihovih prava tražimo očitovanje o slučaju od onog tijela na kojega se pritužuju. Ta tijela imaju vremensko ograničenje u kojemu se moraju očitovati, dok u slučaju nepoštivanja prava mi možemo zatražiti nadzor rada tog tijela, izdati upozorenja, preporuke te savjetovati koje je radnje potrebno izvršiti da se te nepravilnosti otklone. Također, možemo sudjelovati u izradama nacrta prijedloga propisa i poticati donošenje ili izmjene propisa koji se odnose na osobe s invaliditetom.

Kakve se aktivnosti planiraju u Područnom uredu Osijek?

- Iako smo već počeli surađivati s civilnim društvom koje je u kontekstu osoba s invaliditetom iznimno aktivno, ima još područja u kojima bi udruge mogle pomoći, primjerice u Baranji, gdje su prestale djelovati donedavno aktivne udruge osoba s invaliditetom. Također, počeli smo s inicijativama prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave, putem kojih želimo osnažiti suradnju i ujedno poticati institucije da nas prepoznaju kao suradnike. Upravo s njima želimo organizirati stručne skupove i radionice s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom, a budući da su potporu otvaranju ovoga ureda već dali Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, vjerujemo da ćemo u tome i uspjeti.

Kakvo je stanje u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji?

- Već smo imali brojna obraćanja osoba i predstavnika udruga s prijedlozima te smo upoznati s problemima koje ćemo uz pomoć institucija pokušati otkloniti. Situacija je bolja, ali načela pristupačnosti i razumne prilagodbe objekata i javnog prijevoza moraju se osigurati, pa ćemo veliku pažnju pridavati upravo osvješćivanju zajednice.M.Mandić
32.088

osoba s invaliditetom samo je u Osječko-baranjskoj županiji
Možda ste propustili...

PREKRETNICA U RATU ZA SLOBODNU I NEOVISNU HRVATSKU

Obilježena 30. obljetnica bitke za Vukovar

U HRVATSKOJ 1.455 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM, 12 UMRLIH

U OBŽ 80 novozaraženih, umrla jedna osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ ZARAŽENO NOVIH 1037 OSOBA, 12 UMRLIH

U OBŽ 50, u VSŽ 17 pozitivnih, jedna osoba umrla

2

NAJRANJIVIJE SKUPINE NA TRŽIŠTU RADA

Sezonaca koji rade na crno je dvostruko više nego prijavljenih

3

JAMSTVO VEĆIH MIROVINA I STANDARDA

Ne dolazi u obzir ukidanje drugog mirovinskog stupa