Regija
ESKALIRAJU PROBLEMI SA ZBRINJAVANJEM OTPADA

Valpovo grca u smeću,
niču divlji deponiji jer
su građani neodgovorni!?
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Ne znam na koji drugi način takvog korisnika natjerati da se prijavi u sustav osim da mu se kanta otpada ostavi nepokupljena, kaže Harkanovac
VALPOVO - Najmlađem valpovačkom gradskom vijećniku, Živog zida, Marku Tomokoviću, koji već neko vrijeme upozorava na sve veći problem načina i okolnosti zbrinjavanja otpada na području Grada Valpova, na posljednjoj su se sjednici Gradskog vijeća pridružili i vijećnici HDZ-a s koalicijskim partnerima zatraživši konkretne odgovore od direktora tvrtke Urbanizam, Željka Harkanovca.Tomoković je na osnovi pritužbi građana postavljao upite zašto se otpad ne odvozi i ne sortira, a građane se na to tjera, a ako to ne učine, prijeti im se novčanom kaznom. Dok Valpovo grca u otpadu, kazao je i kako su za blagdan Svi sveti mnogi građani Valpova svjedočili nagomilanom biootpadu na groblju jer ga tvrtka navodno nije imala gdje zbrinuti, a dodao je kako zabrinjavajuće izgleda reciklažno dvorište, u kojem se otpad uopće ne sortira, te da se iz nekih dijelova grada otpad namjerno ne odvozi. Kaže i da je sramotno što se u dijelovima grada gdje se otpad sortira, sve na kraju odvozi isti kamion i na istu lokaciju te tvrdi kako zbog svih tih informacija koje javnost dobiva direktor čak nekim radnicima prijeti otkazima… HDZ-ov Dubravko Kučinac također je zatražio hitnu intervenciju jer da su zbog svega toga niknule četiri nova divlja deponija na području grada te je predložio da se do dolaska kanti za sortiranje otpada on prikuplja na prijašnji način jer je postojeće stanje nedopustivo.

I dok je gradonačelnik Matko Šutalo odgovorio kako problem s odvozom otpada traje već mjesec i pol, da su zbog pritužbi građana direktor Harkanovac i on razmijenili bezbroj mailova i kako je dobio obećanje da će se problem, koji se ponavlja, riješiti, poduži odgovor na prozivanja nastojao je dati direktor Urbanizma Željko Harkanovac.

Naglasio je kako novonastala priča nije bezbolna tema ni posao za jedan dan te da je ona razdoblje prilagodbe. Kazao je kako se u razdoblju od 2013. godine do danas na tom planu nije poduzelo puno toga te kako je zapravo cijeli problem nastao zbog nesavjesnosti građana, koji se opiru promjenama, ne razdvajaju otpad i ne drže se propisanih termina i kalendara odvoza različitih vrsta otpada, a dio ih se do danas čak nije ni prijavio u sustav.

- Ne znam na koji drugi način takvog korisnika natjerati da se prijavi u sustav osim da mu se kanta otpada ostavi nepokupljena. Jedino tada se on javlja i traži objašnjenje gdje je nastao problem! - objasnio je razloge gomilanja otpada na određenim lokacijama direktor Harkanovac, dodavši da su divlji deponiji prije svega rezultat nemara onih koji nisu pratili kalendar odvoza otpada a nisu željeli kupiti doplatne vrećice. Prema sličnom scenariju, kazao je, velikog broja nesavjesnih ljudi koji se opiru sustavu, nastala je i hrpa otpada na groblju, crnih vreća, parafina, autoguma…

- Ovo će možda biti bolno u razdoblju prilagodbe, ali kad sustav krene, trebamo biti dosljedni onome što je propisano odlukama - poručio je direktor Harkanovac. Dodao je da su do nabave kanti za sortiranje pripremljene gratis-vrećice za otpad za građane koji su se, unatoč svemu, oglušili na pozive za edukaciju o ovoj problematici.

Gradonačelnik je pak bio stajališta da se nesavjesnost građana ne može kažnjavati tako da se otpad ne odvozi te da treba ipak biti fleksibilniji, a vijećnik Kučinac je ustvrdio kako je gradonačelnik taj koji mora dati nalog da se ovaj problem hitno riješi.

Lidija Aničić
Nedavno su ukradena 4 spremnika za otpad kod Srednje škole, a šteta iznosi gotovo 10.000 kuna
Za edukaciju 430.000 kUNA
Vijećnika Kučinca posebno je zabrinuo podatak da je u svrhu izobrazbe i edukacije građana o sortiranju otpada Grad Valpovo dobio oko 430.000 kuna nepovratnih sredstava, a do danas nisu tiskane ni odgovarajuće brošure koje bi građanima pojednostavljeno objasnile cijeli proces.
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana