Osijek
NAKON USVAJANJA INICIJATIVE BRANITELJSKIH UDRUGA

U srijedu će se prvi put
obilježiti Dan obrane grada
Objavljeno 3. prosinca, 2018.

Nakon što je prošle godine Gradsko vijeće prihvatilo inicijativu braniteljskih udruga grada Osijeka, u srijedu, 5. prosinca, prvi će put biti obilježen Dan obrane grada Osijeka, dan kada su hrvatski branitelji nepoštednom borbom odbili žestoke napade agresorske vojske i tako sačuvali teritorijalni integritet grada i Republike Hrvatske.

- Tog 5. prosinca 1991. godine, nakon općeg napada oklopno-mehaniziranim postrojbama i pješadijom na sve crte obrane, tijekom kojih je život izgubilo 28 branitelja i četiri civila, a jedna se osoba još uvijek smatra nestalom, branitelji Osijeka su zaustavili agresorsku silu koja se svim snagama obrušila na grad. Neprijatelj je zaustavljen, Osijek je obranjen, a obranjena je i Hrvatska. Nakon toga dana, neprijatelj više nikada nije okupirao ni jedan metar hrvatske zemlje - rekao je na konferenciji za novinare Zdravko Nalio, predsjednik UHDDR-a Osijek.

- Ideja o obilježavanju Dana obrane grada Osijeka nastala je još u prosincu 1998. godine kada smo podigli spomen-obilježje u Hebrangovoj ulici za 16 branitelja, pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, koji su poginuli u šumi Rosinjača. U međuvremenu smo izgradili spomen obilježja na Filipovici, Brijestu, Industrijskoj četvrti i mnogim drugim mjestima. Sukladno tome, program obilježavanja Dana obrane grada Osijeka uključuje obilazak svih tih spomen-obilježja, gdje ćemo se s pijetetom prisjetiti svih naših prijatelja koji su dali život za domovinu - dodao je Nalio.

Prije točno godinu dana, na sjednici Vlade u Osijeku, odlukom Ministarstva državne imovine i Ministarstva hrvatskih branitelja, hotel Mursa je stavljen na raspolaganje braniteljskim udrugama koje će tamo urediti najveći Veteranski centar u Hrvatskoj.

- Ideja je da se na tom mjestu okupe svi naši branitelji, kako ratni, tako i oni koji se diljem svijeta nalaze u mirovnim misijama. Idemo na sjedinjenje svih ureda koji se skrbe o braniteljima na području OBŽ-a - rekao je Antun Blažević, predsjednik Savjeta za branitelje OBŽ-a i Koordinacije udruga branitelja i stradalnika OBŽ-a.

Program obilježavanja Dana obrane Osijeka započeo je Petim međunarodnim interdisciplinarnim znanstveno-stručnim skupom Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu, koji se u Auli Rektorata održava 3. i 4. prosinca, dok je programom za srijedu, 5. prosinca, u osam sati predviđeno polaganje vijenaca i plajenje svijeća kod kapelice Kraljice Mira, nakon čega će u kapeli svetog Roka biti održana misa zadušnica za poginule i umrle branitelje. U 9.05 sati braniteljske će udruge u Hebrangovoj ulici, kod spomen-obilježja braniteljima pogunulim u šumi Rosinjača, zapaliti svijeće, isto kao i na spomen-obilježjima na Filipovici (9.45 sati), Brijestu (10.20), Industrijskoj četvrti (10.40), Tenji (11.00), Nemetinu (12.00) i Antunovcu (13.00).

Za 16 sati predviđeno je svečano otvorenje Veteranskog centra u Osijeku (Bartola Kašića 2), dok je centralni događaj, glazbeno-scenski spektakl Vukovarsko svjetlo u dvorani Gradski vrt na rasporedu u 18.30 sati.

Ivan Alilović
POLAGANJE VIJENACA U HEBRANGOVOJ
Ove godine obilježava se točno 20 godina otkako je u Hebrangovoj ulici postavljena spomen-ploča u čast braniteljima koji su poginuli u šumi Rosinjača. Tako će u srijedu, 5. prosinca u 9.05 sati, počasni vod Hrvatske vojske i učenici Trgovačke škole Davor Milas na spomenutoj lokaciji odati počast pripadnicima 106. brigade koji su herojskom borbom obranili Osijek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike