Osijek
ČAROBNA PROSLAVA „ŠPUD-A”

Izložba radova bivših učenika Umjetničke škole
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Kostimi Nevena Mihića, odjeća modnog dvojca Twins i drugi radovi bivših učenika napunili MLU

Jedinstvena prilika za okupljanje nekadašnjih učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a danas renomiranih slikara, kipara, grafičara, arhitekata, kostimografa, fotografa i modnih dizajnera, dogodila se u petak u čarobnom okružju Muzeja likovnih umjetnosti na otvorenju izložbe u povodu 20 godina umjetničkog obrazovanja te škole, tijekom kojih je stasalo već nekoliko generacija hrvatskih likovnih umjetnika.

Izložba sačinjena od radova bivših učenika, istaknutih autora današnje kulturno-umjetničke scene, privukla je i mnoštvo znatiželjnika. Redom su obilazili izložak po izložak upijajući svu njihovu šarolikost, raznovrsnost, skrivene i jasne poruke.

Kostimografija za operu Don Giovanni Nevena Mihića čiji kostimi upravo oduševljavaju u operi Carmen, kolekcija za jesen/zimu 2016./2017. inspirirana Hrvatskim narodnim preporodom poznatog modnog dvojca Twins, Gimnastičar od poliestera kiparice Vlatke Škoro, Two moons u tehnici sitotiska Marija Kolarića, set fotografija Vjesnik Filipa Kosa, Eskurzija – ulje na platnu Stjepana Šandrka, Baka Ane Čolaković u kombinaciji gline i gipsa, samo su neki od upečatljivih radova koji su privlačili pažnju, poglede i pozivali na razmišljanje.

Otvorenje izložbe najavio je performans studenata Akademije za umjetnost i kulturu pod vodsvom profesorice Maje Đurinović. Kroz pokret su mladi umjetnici ilustrirali smjerove Škole - slikarski, kiparski, grafički, dizajn unutrašnje arhitekture, modni dizajn te aranžersko-scenografski dizajn. Domjenak u sklopu proslave u dvorištu MLU-a popratio je NO Jazz bend, dok su posjetitelji uživali i u pravim malim gastro-umjetničkim djelima, koje su priredili spretni i kreativni učenici Ugostiteljsko-turističke škole.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Izvorište mladih nada i budućih umjetnika
“Uvođenje umjetničkog obrazovanja 1998. u nekadašnjoj Tekstilnoj školi dalo je izniman doprinos oživljavanju umjetničke scene u Osijeku i regiji. Škola postaje izvorište mladih nada i budućih naraštaja renomiranih umjetnika, prvi korak u vertikali umjetničkog obrazovanja na koji se prirodno nadovezuje Akademija. Suvremenost našeg pristupa umjetničkom obrazovanju otvara vrata različitosti, inovativnosti, originalnosti i slobodi stvaranja svakog učenika. Nadamo se kako će neki novi klinci, neke nove generacije dolaziti u Umjetničku te ostaviti neizbrisiv trag”, riječi su ravnateljice Kristine Kopf, prof.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike